Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Радев изрази съболезнования по повод кончината на отец Александър Чъкърък

от БНТ
15:33, 17.03.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
румен радев изрази съболезнования повод кончината отец александър чъкърък
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев изразява дълбоки съболезнования на семейството, близките хора и православната общност в съседна Република Турция по повод кончината на отец Александър Чъкърък – свещенослужител в църквата "Свети Георги Победоносец" в Одрин.

В съболезнователния си адрес президентът подчертава неуморната работа на отец Чъкърък за укрепването на устоите на християнската вяра и традиции в българските църкви "Св. Георги" и "Св. св. Константин и Елена", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът откроява приноса на отец Чъкърък за поддържането на приятелски и добросъседски отношения между Република България и Република Турция, като със своя възрожденски дух той служи вярно на народа си, българската култура и духовност.

Румен Радев припомня и че само преди месец е удостоил отец Чъкърък с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за неговите заслуги за опазването на българското културно и историческо наследство.

Радев изразява увереност, че светлият пример и дело на отец Чъкърък ще продължат да задават нравствена посока на идните поколения православни българи в Турция, които ще продължат и неговата отговорна мисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Русия наградиха пилотите на изтребителите, свалили американския дрон
В Русия наградиха пилотите на изтребителите, свалили американския дрон
Финландският президент на визита в Турция
Финландският президент на визита в Турция