НОВИНИ

Румен Радев към служебните министри: Този втори мандат ще бъде още по-труден, проблемите са много, а очакванията - големи

bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 03.02.2023
Чете се за: 08:57 мин.
У нас
Слушай новината

Новото служебно правителство, начело с Гълъб Донев, официално встъпи в длъжност. Президентът Румен Радев представи приоритетите на кабинета.

"Основните приоритети трябва да бъдат насочени за гарантиране на покупателната способности на българските граждани и борба с обедняването, подкрепа на най-уязвимите, ограничаване на монополите и спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и привличане, и то агресивно, на чуждестранни инвестиции. Основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и тя се усложнява на фона на новите промени в Изборния закон", каза президентът Румен Радев, като изрази увереност, че кабинетът ще направи всичко необходимо гласът на българските граждани да не бъде изкривен.

Какви са промените в служебния кабинет "Донев 2"

Ангажимент на правителството остава и сигурността, както и работата по проектите по модернизация да продължи да се развива. Радев очаква по-голямо укрепване на сигурността на границата във взаимодействие с ЕК, борбата с престъпността, финансовите престъпления, беззаконието по пътищата, наркоразпространението. Очаква да продължат усилията за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки, по думите му - абдикацията на парламента по тези теми. Очаква и проектът за Национална детска болница да продължи да се развива, както и подготовката на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха. Президентът очаква министрите да развиват постигнатите успехи в европейската интеграция.

Радев заяви, че ги очаква изключително оспорвана предизборна кампания и част от участниците в нея ще опитат да извлекат дивиденти на гърба на служебния кабинет, да ги провокират, да оправдаят с тях провалите и да си приписват техните успехи. Президентът обаче призова министрите да пазят самообладание и да не се намесват в кампанията. Да не вземат страна, но да устояват истината и интересите на ведомствата, които представляват и най-вече на българските граждани.

"Този втори мандат ще бъде още по-труден, защото проблемите са много, а очакванията - големи. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях. Това е залогът за вашия успех. На добър час", каза Радев.

"Точно преди 6 месеца поехте отговорност за управление на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Блокирани институции, рекордни цени на горивата и липса на газ, на договори, на слотове, на търгове, интерконектор в насипно състояние и подивели цени. Замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени европейски програми, липса на напредък в европейската интеграция, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на българската армия, рекорден миграционен натиск, война до нашите граници. Затова и приоритетите, които отправих към вас, бяха насочени с този фокус, сред които укрепване на сигурността, гарантиране на доставките, сваляне на цената на енергоносителите с фокус върху интересите на обикновените потребители и българската икономика. Засилване на европейската интеграция и особено внимание върху покупателната способност на българските граждани", каза президентът Румен Радев.

Заяви, че без парламентарна подкрепа правителството е успяло да спре "свободното падане на държавата", да парира кризите, да проведе честни избори и да открие нови възможности за възходящо развитие на страната.

Даде пример с един от най-критичните сектори - енергетиката, където бе завършен интерконекторът с Гърция и се организираха първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ. Решен е проблемът със слотовете и то за десетилетия напред чрез удвояване на капацитета на терминала Александруполис и споразумението с Турция.

Кабинетът е успял да снижи цената на горивата до най-ниската в Европа, а "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас.

Радев открои и предприетите стъпки за подкрепа на най-уязвимите слоеве на населението. Подготвени са липсващите закони по ПВУ и реално е стартирало изпълнението на този план. Утвърдени са всичките 10 европейски програми с гаранция на едно солидно инвестиране през следващите години.

"За първи път държавата си с цялата си мощ стъпи на "Капитан Андреево" в ефективно партньорство с нашите съседи и партньори от ЕС се засили охраната на границата и нелегалният трафик на мигранти бе редуциран значително, а в системата на МВР започнаха оздравителни процеси", каза още Радев.

Поздрави кабинетът, че е успял да овладее основният фактор, който генерира инфлация - цените на енергоносителите.

Служебният премиер Гълъб Донев от своя страна заяви, че да си министър втори мандат има едно сериозно предимство.

"Вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия сървайвър. Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече, че атаката на някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-ото НС", каза той и обеща:

"Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента на Република България. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите два месеца ще бъде организацията и подготовката на честни, демократични и свободни избори и този път ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от страна на правителството за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, гласувани от мнозинството от народните представители в 48-ото НС. Както миналата година, така и сега няма да участваме в предизборната кампания. Това не е нашата сцена. Ще подминаваме дребните политически провокации, но ще бъдем безкомпромисни с лъжите. Няма да участваме в издълбаването на нови разделителни линии. Ще продължим усилията си за възстановяване на доверието на българските граждани в държавата", обеща Донев.

Вчера президентът Румен Радев подписа указите за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание и насрочването на парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 г. Единственото ново лице в новия кабинет е министърът на културата Найден Тодоров, който заменя на поста Велислав Минеков.

Снимки: Десислава Кулелиева

Първото заседание на новото служебно правителство е насрочено още този следобед. Кабинетът ще разгледа и приеме план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 2 април.

Министерският съвет ще проведе първото си заседание

ЦИК вече одобри проект за разходите за вота. Ясна е и хронограмата до изборите.

На 1 март в ЦИК ще се изтегли жребият с поредните номера, под които регистрираните формации ще фигурират в бюлетината. Откриването на предизборната кампания е в 00 ч. на 3 март, а краят и е в 24.00 ч. на 31 март.

ЦИК промени броя на мандатите в някои райони за предстоящия вот

Вече е ясно как ще бъдат разпределени 240 -те депутатски места по райони. На базата на последното преброяване и заради обезлюдяването на едни райони за сметка на други ЦИК изчисли, че 4 района получават допълнителни представители, за сметка на други 6, които губят депутати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив записа победа в последната си контрола преди рестарта на Първа лига
Локомотив Пловдив записа победа в последната си контрола преди рестарта на Първа лига
Юношите на Балкан до 17 години разбиха Наполи във втория си мач в Румъния
Юношите на Балкан до 17 години разбиха Наполи във втория си мач в Румъния