НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Засекретената революция": Вижте историята на родолюбивата организация на българските мохамедани

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 03.02.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Малцина знаят, че българите мохамедани провеждат собствена културна революция в началото на 40-те години на 20-и век благодарение на дейността на организацията - "Дружба Родина".

Историята на родолюбивата организация гледайте тази вечер "В кадър: Засекретената революция" в 22.00 часа по БНТ1.

В документалния филм журналистът Цветан Симеонов и операторът Методи Стоилков ни срещат с част от наследниците на основните действащи лица в "Дружба Родина".

Организацията е създадена през 1937 г. в Неделино. За свой химн "Дружба Родина" избира "Мила Родино" като това се случва преди песента да бъде избрана за химн на Република България.

"По-будните сред българите мохамедани решават да ги изведат, правейки своеобразна културна революция и подхождат правилно тактически - без насилие, мирно - с провеждане на вечеринки и играят пиеси. Секретарят на организацията пише пиеси на родопско наречие и самите българомохамедани играят. В тези пиеси играят и жени мохамеданки, което е значително.

Тук става въпрос конкретно за българи мохамедани, както и българи християни в този район. Както някога са ги наричали - помаци или ахряни, те решават, че това е обидно са тях и сами се наричат българомохамедани. Тогава между тях не е имало пропаст и към онзи момент те са живеели заедно. Едните, просто в историческата си съдба приемат исляма, насилствено в голяма степен, други остават християни.

Само за две три години, в периода 1941 - 1943 г., 90 000 българи мохамедани подават молби за смяна на турско-арабските имена с български. Тези хора не са променили имената си насилствено. Още от самото начало ги убеждават, че има разлика между народност и религия и никой не посяга на религията им. Те всички се чувстват българи и в това успяват да ги доубедят", разказва авторът на филма.

След 9 септември 1944 г. организацията е обявена от комунистическите власти за фашистка, а ръководителите ѝ са изпратени в затвора. В последствие цялата информация да нея е засекретена.

"Абсолютно обратно броене започва. Дори, тъй като е проведена революция и в дрескода - шалварите изчезват, фесове и фереджета, пристигат отечественофронтовците и казват, понеже им трябват гласове: "Вижте, вие трябва да си носите шалварите, те са вашето облекло. Върнете си фереджетата, върнете си турските имена. И започва пълен регрес", допълва Симеонов.

Още подробности вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Какви са цените на основните хранителни продукти в Сърбия
Проверка на БНТ: Какви са цените на основните хранителни продукти в Сърбия
Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец
Инфлацията в Турция се забавя за трети пореден месец