Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Вучич заради негова реч за Косово

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:31, 03.02.2023
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Сблъсъци в сръбския парламент и протести срещу президента Александър Вучич предизвика въпросът с Косово. В реч пред Скупщината Вучич представи основите на бъдещата политика на страната. Мнозинството го посрещна с продължителни аплодисменти и възгласи, като единствения президент в историята на Сърбия, дошъл на дебати за Косово в Скупщината.

В речта си Вучич заяви, че Сърбия трябва да продължи разговорите с Косово за нормализиране на отношенията. След това изказване депутати от опозиционните десни партии се насочиха към президента, избухнаха сблъсъци с народните представители от управляващата партия и се наложи намеса на служители на реда. Сред залата се виждаха плакати с надписи "Предател" и "Не на капитулацията". Миналия месец пред Косово и Сърбия беше представен план от 11 точки за нормализиране на отношенията, по силата на който двете държави трябва да изпратят свои официални представители в столиците и да работят за постигане на компромис. Сърбия няма да признава независимостта на Косово, но трябва да престане да пречи на членството на Прищина в международни институции.

Първата стъпка в този диалог трябва да е създаването на Косовска асоциация на сръбските общини, както беше договорено още през 2013 година. Пред парламента Вучич предупреди, че ако Сърбия не приеме това предложение, то преговорите за членство в ЕС ще бъдат прекратени, а с тях и достъпът до предприсъединителни фондове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Питай експерта": Как да поддържаме добра орална хигиена
"Питай експерта": Как да поддържаме добра орална хигиена
От нашия пратеник в Киев: Днес е срещата на върха ЕС-Украйна
От нашия пратеник в Киев: Днес е срещата на върха ЕС-Украйна