НОВИНИ

От нашия специален пратеник: ЕС затвърждава подкрепата си за Украйна и ще продължава да я подпомага

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 02.02.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

При изключителни мерки за сигурност Европейската комисия и украинското правителство заседаваха в Киев преди утрешната среща на върха между Европейския съюз и Украйна.

За първи път председателят Урсула фон дер Лайен доведе 15 еврокомисари в Киев в жест на солидарност и подкрепа за украинския народ. Основните теми в разговорите са европейската подкрепа за възстановяването на страната, както и перспективите ѝ да стане част от Европейския съюз.

От нашия специален пратеник: Фон дер Лайен в Киев: Досега ЕС е предоставил 50 милиарда евро на Украйна

Срещата между ЕК и правителството на Украйна премина при изключителни мерки за сигурност, защото не се е случвало Комисията да заседава в страна, която е във война. Охраната на президента Володимир Зеленски е изключително сериозна и по време на срещата му с Урсула фон дер Лайен журналистите бяха допускани в залата единствено с лист и химикалка.

За пореден път ЕС засвидетелства подкрепа към хората на Украйна и възстановяването на страната. Досега Съюзът е дал 50 млрд. евро на Украйна, очаква се тази помощ да продължи, както и военните доставки и обучението на украински войници. Очакванията са тази година броят на войниците, обучени в европейски бази, да се удвои - от 15 000 на 30 000.

"Силното ви желание да се присъедините към ЕС е впечатляващо. Изготвихте кандидатурата си по съвършен начин. Станахте страна кандидат, докато водите сражения. Продължавате да постигате впечатляващ напредък, за да отговорите на седемте критерия, поставени от Комисията. Радвам се да видя, че вашите служби за борба с корупцията работят ефективно за пресичането на подобни практики", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Всички знаем, че Русия концентрира силите си, за да направи опит да отмъсти не просто на Украйна, а на цяла свободна Европа и на целия свободен свят. За да победиш враг като този, не е достатъчно да постигаш успехи само на бойното поле. Трябва и да вярваш в Европа, в свободна, мирна Европа, в обединена Европа, такава със силни институции. Обсъдихме новия, десети пакет от санкции срещу Русия. Целта на ЕС е да направи така, че руснаците да не могат да заобикалят санкциите. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-бързо ще бъдем до това да се преборим с руската агресия", каза от своя страна украинският президент Володимир Зеленски.

Желанието на Украйна да стане част от Европейския съюз ще бъде обсъдено утре на срещата на върха, на която ще пристигне и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Украйна се надява да стане част от ЕС в рамките на две години, което според Брюксел е непостижим срок. Все пак оттам отбелязват, че Украйна е страната, която най-бързо напредва по пътя си към присъединяване.

БНТ е единствената българска и една от малкото европейски медии със специален пратеник на мястото на събитието. Десислава Апостолова предава за срещите и посланията от Киев.

Снимки: БНТ, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семьон Новиков започва срещу японец на турнира по борба в Загреб
Семьон Новиков започва срещу японец на турнира по борба в Загреб
Голям пожар в складова база за автомобили край Бургас
Голям пожар в складова база за автомобили край Бургас