НОВИНИ

"София Филм Фест" се завръща на 16 март

Айше Сали
от Айше Сали
20:56, 02.02.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Култура
Слушай новината

"София Филм Фест" се завръща с най-мащабното си издание. Мотото на фестивала тази година е "Да се свържем отново чрез киното".

Специалните гости ще поставят началото на нова традиция и ще започнат засаждането на "Гора на София Филм фест". Така организаторите ще подкрепят киното, което ни представя екологични проблеми.

Носители на най-престижните филмови отличия, любими български актьори и сюжети, които поставят едни от най-наболелите проблеми в днешния свят ще оставят своята следа в тазгодишното издание на "София Филм Фест". За първи фестивалът ще бъде открит в присъствието на носител и на "Оскар", и на "Златна палма".

"Това е легендарният Фолкер Шльондорф. Ще представим неговия филм "Повелителят на горите", с който "София Филм Фест" прегръща зелената идея и подема кампания за засаждане на дървета", каза Стефан Китанов, директор на "София Филм Фест".

Гост на фестивала ще бъде и Джералдин Чаплин. Ролята на председател на журито е отредена на северномакедонския режисьор и носител на "Златен лъв" Милчо Манчевски.

Броят на българските игрални филми продължава да расте и достига рекордните 17, а сред деветте български документални филма ще видим разказ за живота на актьора Йосиф Шамли.

"Българското документално кино също ще има много сериозно присъствие. Имаме цели 9 документални премиери в рамките на фестивала. За пътви път ще има два български документални филма в международния документален конкурс. Това са филмът на Илиян Метев е една провинциална болница и филмът на Николай Бошнаков Джеки Стоев "Моян чичо Любен" за брата на Джеки - известният художник Любен Стоев", каза Стефан Китанов.

"София Филм Фест", който е сред 50-те най-добри фестивала в света, започва на 16 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна на осминафиналите на "Чалънджър" в Кобленц
Адриан Андреев отпадна на осминафиналите на "Чалънджър" в Кобленц
Цветана Божурина: Случилото се с малката зала на ЦСКА бе безобразие
Цветана Божурина: Случилото се с малката зала на ЦСКА бе безобразие