НОВИНИ

Путин: Отново сме принудени да отблъскваме агресията на колективния Запад

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:31, 02.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В поредно сравнение на руската инвазия в Украйна с нападението на Третия райх срещу Съветския съюз, руският лидер Владимир Путин заяви, че страната му отново е застрашена от германски танкове с нарисувани кръстове.

В реч за 80-ата годишнина от победата при Сталинград - днешен Волгоград, той намекна, че Русия този път ще отговори различно.

Отново сме принудени да отблъскваме агресията на колективния Запад, заяви на тържествата във Волгоград Владимир Путин. Градът беше преименуван временно за годишнината за един ден отново на Сталинград. Съветската победа при Сталинград е повратна точка във войната. "Отново наследниците на Хитлер искат да се сражават с Русия на украинска земя", обяви руският лидер.

"Тези, които въвличат европейските страни, включително Германия, в нова война с Русия и дори обявяват това за свършен факт, тези които планират да сразят Русия на бойното поле, определено не разбират, че за тях съвременната война с Русия ще доста различна. Ние не изпращаме наши танкове по техните граници, но имаме с какво да отговорим и всичко няма да приключи с използване на бронетехника".

Лавров: Ние искаме мир, но Западът принуди Зеленски да се откаже от преговори

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че колкото по-далекобойни оръжия получава Украйна, толкова повече трябва да бъде отблъсната украинската артилерия от териториите, които вече са част от Русия. Той изтъкна, че Русия не се нуждае от помощ в Украйна от Организацията на Договора за колективна сигурност - алианс на бивши съветски републики.

Руският дипломат обвини Запада, че се опитва да превърне бивши съветски републики като Молдова и Грузия в следващ антируски проект след Украйна. Молдова получи статут на кандидат-членка за влизане в Евросъюза през юни заедно с Украйна и днес отхвърли тезите на Лавров, като подчерта, че сама е избрала собственото си бъдеще - да бъде част от свободния свят.

Украйна обяви, че Русия подготвя мащабна офанзива за първата годишнина от инвазията на 24 февруари. Кремъл заяви, че за датата не са планирани официални събития.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорът от гонката в София остава в ареста
Шофьорът от гонката в София остава в ареста
Семьон Новиков започва срещу японец на турнира по борба в Загреб
Семьон Новиков започва срещу японец на турнира по борба в Загреб