НОВИНИ

След незаконна сеч: Бракониери нападнаха горски служители в Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
07:47, 03.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Бракониери нападнаха горски служители в Дупница. Над 50 души обградили с няколко автомобила горските инспектори, които са реагирали на сигнал за незаконна сеч.

Вижте и още във включването на Али Мисанков.

30 януари, понеделник, малко след 23.00 ч. вечерта дежурните инспектори Венцислав Боянински и Владислав Василев реагират на сигнал за огромно количество незаконна сеч в района на местността „Вангелова чешма" край Дупница. Пристигнали на място и започнали оглед. Минути по-късно били обградени от 8 автомобила и повече от 50 жители на близкия квартал "Гиздова махала".

"Спряха на 500 метра от нас, слязоха и тръгнаха хора към нас с челници", разказва пред БНТ Венцислав Боянински.

"Искаха да ни преградят пътя, но минахме покрай тях и отидохме към ЖК "Бистрица", разказва Владислав Василев.

"Това не е първото посегателство над горски служители и ние сме денонощно на терен... Проверките продължават… Ние със сигурност няма да допуснем по този начин да се добиват по нерегламентиран начин дърва за огрев. Те всяка вечер излизат автомобили с цел нарушения, но това специално ни учуди и нас. Такава организация. Това с цел сплашване ли беше, не знам", каза Атанас Диманков, директор на ДГС Дупница.

Вижте още за станалото тук: Опит за нападение срещу горски служители е извършен край Дупница

Директорът на горското стопанство в Дупница Атанас Диманков подал сигнал за инцидента едва на следващия ден. Заплашените служители разпознали част от нападателите пред органите на реда. Оказали се стари познайници на полицията с множество регистрации за незаконна сеч. До този момент обаче нито един от тях не е подведен под отговорност.

От полицията в Кюстендил заявиха за БНТ, че са установени част от лицата, опитали да сплашат горските служители. Те са привикани от органите на реда и им е образувана полицейска преписка. И макар за част от тях да има подадени и други сигнали за нарушения, не са събрани достатъчно данни за задържането им.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Гешев от Вашингтон: Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави
Иван Гешев от Вашингтон: Националната молитвена закуска създава приятелства в интерес на семейството на демократичните държави
"Питай експерта": Как да поддържаме добра орална хигиена
"Питай експерта": Как да поддържаме добра орална хигиена