НОВИНИ

Македонски българи след срещите в Брюксел: Заключенията на ЕС ще проличат в следващия доклад за напредъка на РСМ

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 03.02.2023
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Позицията на европейските институции относно правата на българите в Република Северна Македония ще станат ясни в следващия доклад за напредъка на Скопие. Това заяви в "Денят започва" Петър Колев, който беше сред представителите на македонските българи, приети от комисаря по разширяването Оливер Вархеи в Брюксел.

За българските организации в югозападната ни съседка е важно, че диалогът започна не само с българските, но и с европейските институции.

По повод предстоящата годишнина на Гоце Делчев, Колев напомни, че съвместните чествания са утвърдени с договора за добросъседство, а държава, която не изпълнява международни договори, трудно може да стане част от пространство като ЕС.

"Освен промяната на конституцията, част от преговорната рамка са и всички протоколи от съвместните мултинационални комисии, което означава че до голяма степен европейските институции са се отнесли сериозно към този въпрос. Стигнахме до момент, в който можем без посредници да говорим с еврокомисари, което значи, че правата на българите в Македония са част от процеса.

Ние сме тези, които имаме интерес да бутаме нещата към реализация. Ако нещата останат на хартия, Македония ще остане кандидат-член на ЕС още 30 години. Това не е в интерес нито на Северна Македония, нито на България, затова имаме интерес тя да е в ЕС, но не за сметка на българите там и българската история и национално достойнство. Това е цената, която няма да платим.

Пред нас няма алтернатива, искам да бъдем разбрани правилно, без значение на натиска в Скопие и политиканстването в София и Брюксел. Нашият път е ясен - ние сме избрали да вървим по този път без значение цената, която трябва да платим и ще го извървим докрай. Очакваме пълно разбиране и разговор по тази тема и с евроинституциите, и с македонските институции, на които македонските българи плащат данъци - заедно да намерим решение на проблема и да спрем с това насилие и език на омразата", каза Петър Колев.

Проф. Анна Кочева от Национален кръг "За Македония" определи срещата с комисаря Вархеи като полезна, но много закъсняла.

"Най-вероятно все пак ще има българи на честванията на Гоце Делчев. Срещата, макар и много полезна, беше много закъсняла. От Национален кръг "За Македония" още през юни бяхме в Страсбург и тогава получихме обещание, че не просто ще приемат представители на македонските българи в евроинституциите, но представители на евроинституциите ще бъдат в Република Северна Македония, за да се запознаят на място.

Крайно време е в Северна Македония да се разбере, че преговаряйки с ЕС, или намирайки се в предверието на тези преговори, те всъщност преговарят и с България. Ние сме скачени съдове, пълноправна страна-членка и не поставяме условия от инат, а защото това е в духа на историческата истина, който се базира на планини от факти, които, ако има воля да бъдат прочетени по начина, по който са написани, ще бъдат изтълкувани еднозначно", посочи тя.

От Национален кръг "За Македония" обмислят инициатива, която да представя историческите факти пред европейските институции и в столиците на страните, председателстващи ЕС.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Лазаров открива българското участие в историческия сблъсък с Нова Зеландия в Купа "Дейвис"
Александър Лазаров открива българското участие в историческия сблъсък с Нова Зеландия в Купа "Дейвис"
Ювентус надви Лацио и грабна последното място в полуфиналите на Купата на Италия
Ювентус надви Лацио и грабна последното място в полуфиналите на Купата на Италия