НОВИНИ

След незаконната сеч в Борисовата градина - ще има ли последствия за извършителите?

Софи Цветкова
от Софи Цветкова
08:33, 03.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
Регионални
Слушай новината

100 000 лв. глоба за собственика на къпалнята "Мария Луиза" за масовото изсичане на здрави дървета. Това разпореди кметът на София Йорданка Фандъкова. Новата санкция идва след като стана ясно, че въпреки забраната незаконната сеч е продължила и през нощта.

Вижте и още във видеото.

20 унищожени дървета на терена на къпалнята "Мария Луиза", това констатира кметът на София Йорданка Фандъкова в сряда. За нарушението на дружеството собственик е наложена глоба в размер на 50 лв., а дейностите по изсичането на дърветата се прекратяват. До вчера, когато се установява повторно изсичане на дървета.

"Във вчерашния ден понеже дейностите са продължили, към нас се присъединиха и колегите от контрол на строителството, отново по разпореждане на кмета, когато бе установено, че в имота е нарушен терена, има и клони от прясно премахнати дървета, в тази връзка се пристъпи към още по-сериозно налагане на санкция, което ще бъде по Закона за устройство и застрояване на СО и санкцията ще бъде в размер на 100 000 лв.", заяви Димитър Данчев, директор на дирекция "Зелена система" към Столичната община.

"От първи, когато колегите от общинското предприятие забелязаха при сутрешните си дейности, че в терена има техника и нерегламентирана дейност, подадоха сигнал към нас и по разпореждане на кмета дойдохме на място и съставихме протокол, който протокол констатирахме, че са премахнати 20 дървета", допълни Данчев.

"Попълнили са протокол с невярно съдържание, това е господина от "Зелена система", който продължава да отказва да ми даде този протокол, защото е с невярно съдържание, където твърди, че 20 дървета са изрязани, дърветата са над 100, няма как да установят, че са 20, защото са премахнати незаконно и коренната система и е изравнено с багери", заяви Гергана Пирозова, създател на Фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".

"Защото това нещо с глобите от 50 000, 100 000, ако ще 2 млн. да каже Фандъкова, ще отпадне в съда, защото доказателствения материал в този протокол е с невярно съдържание", каза още Гергана Пирозова.

Свързахме се с Николай Проданов, управител на дружеството парк "Мария Луиза АД". Той отказа да застане пред нашата камера, но в телефонен разговор заяви, че не са изсичани здрави дървета на територията на къпалнята, както и че разполагат с разрешителни документи.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус надви Лацио и грабна последното място в полуфиналите на Купата на Италия
Ювентус надви Лацио и грабна последното място в полуфиналите на Купата на Италия
Реал Мадрид пречупи Валенсия с два бързи гола и отново се доближи до върха в Ла Лига
Реал Мадрид пречупи Валенсия с два бързи гола и отново се доближи до върха в Ла Лига