НОВИНИ

Предполагаем китайски разузнавателен балон е засечен над САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
12:05, 03.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Съединените щати следят отблизо китайски балон, който от дни се носи над секретни американски обекти. Пекин изрази съжаление, че балонът се е отклонил към американското въздушно пространство и увери, че става дума за метеорологичен апарат.

Канада извика на разговор китайския посланик заради забелязан втори балон над нейна територия. След новините американският държавен секретар Антъни Блинкен отложи планирано посещение в Китай другата седмица на фона на и без това изострените двустранни отношения.

Китайският балон е преминал над Алеутските острови в Аляска и Канада и се е появил над град Билингс, щата Монтана. Военен експерт определя размера му колкото дължината на три автобуса. В Монтана се намира една от трите бази в Съединените щати със силози за междуконтинентални балистични ракети. Американските военни са мобилизирали самолети Ф-22, но президентът Байдън е приел съветите на Пентагона балонът да не се сваля заради риска от падащи отломки.

"Балонът сега се намира на височина много над гражданските авиомаршрути и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята. Балони от подобен тип са наблюдавани и през последните няколко години. След откриването на балона американското правителство незабавно предприе мерки срещу събиране на чувствителна информация", заяви ген. Патрик Райдър - говорител на Пентагона.

Според Пентагона балонът не би добавил ценни данни към вече известното на Китай от разузнавателните му спътници над Америка. Пекин изрази съжаление за инцидента, който обясни със западни ветрове и ограничени възможности за контрол, които са довели до отклоняване от курса.

"Китай е отговорна страна и стриктно спазва международното право. Нямаме намерение да навлизаме в територията или въздушното пространство на никоя суверенна държава", заяви Мао Нинг - говорител на Министерството на външните работи на Китай.

Използването на балони за шпионаж и други военни цели е практика от средата на миналия век. През Втората световна война Япония се опитва да хвърля чрез тях запалителни бомби върху американска територия. През 50-те години Съединените щати използват балони за заснемане на обекти в бившия Съветски блок. Предимство пред сателитите е възможността за по-дълъг престой над зададен район и отсъствието на скъпи ракети-носители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламена Миткова с 4-то място на турнир в Гьотеборг
Пламена Миткова с 4-то място на турнир в Гьотеборг
Министерският съвет ще проведе първото си заседание
Министерският съвет ще проведе първото си заседание