НОВИНИ

Румен Радев откри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:39, 17.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас

Необичаен спектакъл открива тазгодишния фестивал на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Операта "Фауст" получава нов прочит, в който умело се вплита модерна пластика и куклен театър. За откриването на фестивала в Стара Загора пристигна и президентът Румен Радев.

Фестивалът за оперно и балетно изкуство се чака с нетърпение от публиката в Стара Загора. По традиция отриването е винаги с нова постановка на театъра - домакин. Изборът на заглавие тази година е много специален, защото операта "Фауст", не е показвана на старозагорска сцена повече от половин век.

Режисьорът Огнян Драганов превръща историята за договора за душата на човека между дявола и доктор Фауст в модерна притча извън времето.

"Най-голямото послание е, че никога не можем да подпишем договор с дявола, защото всъщност подписваме договор със своите предразсъдъци, като един оперен режисьор, заедно с тези кукли, създавайки този паралелен свят. Да, накрая си позволявам всъщност дяволът да бъде наказан", каза режисьорът Огнян Драганов.

"Присъстват през цялото време четири кукловоди с четири големи кукли, които са между ангели и дяволи, но хайде да не издавам толкова много. И те сменят своята позиция, спрямо това, което се случва на сцената. И смятам, че това допълва по някакъв начин цялата не само визия, но и емоционалното въздействие на сцената", каза хореографът Ангелина Гаврилова.

Освен присъствието на куклени актьори, постановката грабва и с новия прочит на най-известната балетна сцена "Валпургиевата нощ". Хореографът Ангелина Гаврилова е специалист в модерния танцов език и умело борави с него, за да изгради мащабно пластично внушение. Но безспорно най-важен за успеха е съставът от певци, сред които се открояват сопраното Беса Лугичи, басът Юлиан Константинов, тенорът Габриел Арсе в трите централни партии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две нови кучета ще помагат в откриването на поставени отрови за животни
Две нови кучета ще помагат в откриването на поставени отрови за животни
Републиканците поеха контрола над Конгреса в САЩ
Републиканците поеха контрола над Конгреса в САЩ