Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Регионалният министър: АМ "Европа" може да бъде временно пусната до Нова година, но без последния слой асфалт

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 17.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас

Имам уверение от строителите, че движението по АМ "Европа" може да бъде пуснато временно до Нова година, но няма да бъде положен последният слой асфалт, тъй като студеното време вече не го позволява. Това заяви в "Още от деня" регионалният министър Иван Шишков.

Големият проблем на АМ "Европа" е строежът на лота между София и Сливница, който беше спрян за седем месеца, посочи министърът.

"Имаше проблеми с кмета на Костинброд, подписах споразумение, но седемте месеца няма кой да ги върне - след четири-пет месеца като свърши отчуждаването, ще имаме възможност да започнем да строим и този участък, но вероятно ще загубим част от европейското финансиране".

За да има реални строежи, трябва да има навреме извършено проектиране и отчуждаване, подчерта Шишков. По интерконектора с Гърция са останали определени строителни дейности, които се очаква да бъдат завършени през втория и третия етап на проекта, каза още той.

"Имаше един път, който не беше завършен и който не се строеше, оптичен кабел, който трябва да бъде изграден, по има напредък. И противоерозионните мерки, които също много ме притесняват, защото това, което сме направили, е много хубаво, но природата трябва да бъде запазена".

И към този момент проектът не е на 99% завършен, коментира той.

"Амбицията ми е да говоря за всичко, което не е свършено и да започне да се проектира всичко, което не е проектирано преди 5-10 години, така че следващите редовни кабинети да нямат избор и да трябва да завършат строителството на всички инфраструктурни обекти, за които както вие, така и зрителите за първи път чуха", заяви Шишков.

Като пример той посочи обявяването на пътя от Велико Търново до Бяла за обект от национално значение. Одобрени са подробни устройствени планове за завършването му.

Иван Шишков увери, че ремонтът на тунела под Шипченския проход няма да бъде спрян, а ще се реализира в следващия програмен период на министерството.

"Тунелът под Шипка е една част от този строителен хаос, който е заварил кабинетът. Не съм казвал, че ще бъде спиран. Казах единствено, че няма сериозен смисъл, защото обходът на Габрово е с по една лента в двете посоки. Тунелът под Шипка е предвиден по същия начин. Ефектът от тунела сега ще е минимален и ще се дадат много пари", заяви министърът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария спря тока в няколко квартала в София
Авария спря тока в няколко квартала в София
Ирена Анастасова, БСП: Машината вече отдавна не е препятствие пред купения вот
Ирена Анастасова, БСП: Машината вече отдавна не е препятствие пред купения вот