НОВИНИ

Румен Радев пред ГЕРБ-СДС: Комуникацията на партиите в коалицията съживи призрака на предсрочните избори

румен радев герб сдс публичната комуникация партиите коалицията съживи призрака предсрочните избори
bnt avatar logo
от БНТ
09:30, 11.03.2024
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Започнаха политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените партии, преди държавният глава да връчи първият проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Не случайно започвам консултациите с вас, като най-многочислена сила в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи непосредствена отговорност за събитията, които предстоят. Публичната комуникация на партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца - така президентът Румен Радев се обърна към представителите на ПГ на ГЕРБ-СДС, които дойдоха за консултации в президентската институция.

"Въпреки наличието на силно спояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори и 2/3 от народните представители. Но конституционният законодател е предвидил настоящите консултации именно да се подпомогне процеса за съставяне на правителство, за да се изяснят важни въпроси преди да пристъпим към връчването на първия проучвателен мандат, за да станат ясни първоначалните позиции и какъв в крайна сметка би бил крайният резултат за страната", посочи президентът Радев.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

"За нас това, което е важно, е да не губим от поглед интереса на страната, на България. Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. То трябва да стъпва на фундаментални принципи и ценности и заради това за нас е важен днешният разговор да споделим с вас как протичат тези разговори. Още веднъж ясно заявявайки, за нас като ГЕРБ-СДС е изключително важно е диалогът да позволи да се откроят общите неща, но и много ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията, където ги има. Когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност", подчерта Мария Габриел.

На консултациите при държавния глава са представители на преговорния екип - Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиер-Емерик Обамеянг изведе Олимпик Марсилия към успеха над Нант
Пиер-Емерик Обамеянг изведе Олимпик Марсилия към успеха над Нант
Виляреал победи Бетис в зрелищен мач от Ла Лига
Виляреал победи Бетис в зрелищен мач от Ла Лига