НОВИНИ

Президентът обяви, че още не е ясно кога ще връчи първия мандат

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Зорница Илиева
19:30, 10.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Утре президентът започва консултации с парламентарно представените сили за съставяне на правителство. Днес Румен Радев коментира, че при разговорите ще изясни и въпроса кога да връчи първия мандат, в Конституцията няма срок за това.

Президентът заяви, че се надява консултациите да внесат повече яснота за бъдещото управление на страната.

"Все пак да не забравяме – имаха 9 месеца, 9 месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката, 9 месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси и спояваха вътре сглобката. Така че, всякакви, според мен, прояви на демонстрация на мускули, на внезапни изблици на опозиционнoст, не се посрещат с одобрение от хората", каза Румен Радев – президент на Република България.

Румен Радев разкритикува и поправките в Конституцията, които ограничават правомощията на президента при съставяне на служебно правителство.

"Когато аз имам някакъв ограничен избор от няколко човека, които трябва от тях да избера за министър-председател, той трябва, не знам по какви начини, да избере министри, а аз трябва с моя подпис, юридически, да поема отговорност за тях, без да съм ги избирал, вие разбирате ли за какво става въпрос?", подчерта държавният глава.

По повод инцидентите с мигранти в центъра на София, Радев заяви, че очаква от правителството да гарантира сигурността на българските граждани.

"Според мен е недопустимо правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво можем да си представим за останалите места в страната? И това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти от Европа в нашата страна няма да има последствия за нашата сигурност", каза Румен Радев.

По повод изявленията на президента на Република Северна Македония за македонско малцинство в България, Радев коментира,че такова поведение не носи политически ползи на Скопие и отдалечава страната от членство в Евросъюза.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частични избори се проведоха днес на няколко места в страната
Частични избори се проведоха днес на няколко места в страната
Отбелязваме 81 години от спасяването на българските евреи
Отбелязваме 81 години от спасяването на българските евреи