НОВИНИ

След изказването на папата: Киев - нашето знаме е жълто-синьо

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:05, 10.03.2024
Чете се за: 06:17 мин.
По света
Слушай новината

Остри реакции след изказването на папа Франциск, че "Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме".

"Нашето знаме е жълто-синьо. Никога няма да развеем друго" - така от Киев отговориха на казаното от главата на Римокатолическата църква в интервю за швейцарската обществена телевизия. От Ватикана пък направиха опит да обяснят думите на папата като погрешно интерпретирани, но мнозина разтълкуваха този ход като кризисен PR.

"Има хора, които призовават Украйна да има куража да се предаде, да развее бялото знаме. Други казват, че това само ще легитимира този, който в момента е по-силен", казва Лоренцо Бучела, журналист от швейцарската обществена телевизия.

"Това е една от възможните интерпретации. Но мисля, че по-силният, е онзи, който вижда ясно ситуацията, който мисли за хората и има куража да развее бялото знаме. Думата "преговори" е дума на смелост. Когато виждаш, че си победен, че нещата не вървят добре, е нужно да имаш смелостта да преговаряш. Може и да те е срам да го направиш, но колко още хора трябва да загубят живота си? Нещата само ще се влошават", заяви папа Франциск.

Откъс от интервюто, което предизвика буря от реакции още преди да е излъчено. През февруари журналист от швейцарската обществена телевизия разговаря с папа Франциск. Трябва да се излъчи на 20 март. Агенция Ройтерс получава откъс, а минути след появата на заглавието "Папата призова Украйна да развее бялото знаме" следва лавина от коментари.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че силен е този, който в борбата между доброто и злото избира правилната страна и призова Ватикана да не повтаря грешките си от началото на XX век, когато на католическата църква се приписва известна подкрепа към Третия райх.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е флагът, за който живеем, за който ще загинем и заради който ще победим. Никога няма да развеем друго знаме", категоричен е Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна.

Президентът Володимир Зеленски запази мълчание. Украинската депутатка Инна Совсун не скри възмущението си.

"Папата призовава Украйна да развее бялото знаме, за да не загиват повече хора. Но няма никакъв смисъл да преговаряме с Русия, те никога не изпълняват това, което са обещали. Да се предадем, означава да оставим хората в окупираните територии да бъдат изтезавани, мозъците на децата да бъдат промивани и след 10 години, когато Русия ще си е върнала силите, да започне нова война. Това ли ни предлага папата?", попита Инна Совсун, депутат от партия "Голос".

От началото на войната папата призовава светът да се моли за украинския народ, миналата година посрещна Зеленски във Ватикана. Навръх втората годишнина каза, че този конфликт е продължил прекалено дълго и се е превърнал в глобална заплаха. Критици на понтифа смятат, че под думите му прозират, ако не симпатии към Москва, то нежелание да заклейми действията на Кремъл.

"Папата призовава украинците да капитулират пред един зъл диктатор, който нахлу в държавата им, отвлече децата им, чиято армия изнасилваше и изтезаваше. Пред човек, който убива критиците си и който не крие, че амбициите му не се изчерпват с Украйна. За пореден път Католическата църква е на грешната страна на историята", коментира Софи инт Велт, евродепутат от Нидерландия.

"По-добрият призив щеше да бъде към Путин да има куража да изтегли армията си от Украйна", смятат във Варшава.

В Москва са на мнение, че думите на папата не са отправени към Киев.

"Начинът, по който аз го разбирам, е, че папата призова Запада да остави настрана амбициите си и да признае, че греши. Колкото до Русия - ние никога не сме блокирали преговорите", подчерта Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

Директорът на пресслужбата на Ватикана намекна, че казаното от папата не е интерпретирано правилно.

"Папата използва термина „бяло знаме“ в отговор на въпрос на интервюиращия, който също се изрази така, като знак за спирането на вражеските действия, за примирие, постигнато със смелост за преговори. Някъде в интервюто, докато говори за друг конфликт, но имайки предвид всякаква ситуация на война, папата ясно заяви: „Преговорите никога не са капитулация", каза Матео Бруни, директор на пресслужбата на Ватикана.

Днес от прозореца на Апостолическия дворец Франциск призова за мир в Хаити и Конго. Часове по-късно в профила му в социалната мрежа Екс се появи сходен призив, но този път беше спомената и "мъченическа Украйна". Преди година 87-годишният понтиф изпрати кардинал, който посети последователно Киев, Москва и Вашингтон, за да изслуша лидерите на трите страни в опит да посредничи за мир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски се класира на 24-о място във втория старт от Световната купа по ски скок в Осло
Владимир Зографски се класира на 24-о място във втория старт от Световната купа по ски скок в Осло
Пет златни и три сребърни медала за България от турнир по скокове във вода в Австрия
Пет златни и три сребърни медала за България от турнир по скокове във вода в Австрия