НОВИНИ

Защо жените у нас взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
17:45, 10.03.2024
Чете се за: 14:50 мин.
След новините
Слушай новината

По-ниско заплащане, по-малки пенсии и по-голям дял неработещи жени. Това показва статистиката относно съотношението жени-мъже на пазара на труда. Жените взимат средно с 370 лв. по-ниски заплати от мъжете и с около 250 лв. по-ниски пенсии от тях.

В седмицата, в която отбелязахме Деня на жената, проверихме какви са причините и има ли тенденция за изравняване на половете по тези показатели. Пред камерата на БНТ говорят жена шофьор на камион и жена ватман.


"Аз съм Румяна. Международен шофьор на камион съм от 3 години и половина, даже вече приближават 4", каза Румяна Денчева, международен шофьор на камион.

"Казвам се Яна Тотева, от 7 години работя като ватман с удоволствие. Призвание е", категорична е Яна Тотева, ватман.

"Има разлика между заплащането на мъжете и жените и мъжете получават по-високо възнаграждение. В България то е някъде 11-12%", обясни Надежда Василева, изпълнителен директор на компания в сферата на човешките ресурси.

"Аз съм имала късмета да работя за организации, които никога не са ме подценявали поради това, че съм жена и са ми давали възможност да се развивам, бидейки жена и майка", заяви Екатерина Караризова, директор "Човешки ресурси" в компания за минерална вода.

"Виждаме все по-голямо участие на жените на пазара на труда, ако погледнем по-дълбоко, виждаме хем отговори, хем нови въпроси", подчерта Зорница Славова, Институт за пазарна икономика.

На 8 март Румяна се връща у дома след 10 дни на път. Изминала е 5500 км до Франция и обратно. Тя е една от десетте жени от 2000 шофьори в най-голямата транспортна компания у нас.

"От 18-годишна си мечтая да работя това, но едва наскоро успях да реализирам тази своя мечта. Преди това дълги години бях шофьор на такси в София", разказва Румяна Денчева, международен шофьор на камион.

Между границите на държавите, мигащите светлини и тежката работа по разтоварване на стоките, тясната кабина на камиона крие още една мечта.

"Това е второто легло в кабината. То се използва по този начин. Ето тук имам стълбичка, по която се качвам на леглото си. Моето хоби е турист планинар и когато бяхме деца, всички винаги отивайки в хижа, в която има легла на няколко етажа, винаги казваха: Аз искам да съм отгоре. Ето, и тази детска мечта я реализирах", добавя Румяна Денчева.

А за да може да работи наравно с мъжете, се налагат и компромиси.

"В предишната ми професия бях с дълга коса. Но когато започнах да работя тази работа, просто отидох при фризьорката и й казах: "Отрежи я", каза Румяна Денчева, международен шофьор на камион.

За професионалисти като Румяна изпълнителният директор на водеща компания в сферата на човешките ресурси у нас Надежда Василева казва, че не полът, а качествата са важни.

"Идеалният кандидат е идеалният кандидат. Може да бъде мъж, може да бъде жена", категорична е Надежда Василева, изпълнителен директор на компания в сферата на човешките ресурси.

Румяна го доказва. Тя управлява камиона заедно с колегата ѝ Венцислав, който освен добър приятел, е и нейният учител зад волана.

"БНТ: Тя ли е най-добрата ви ученичка?
- Ами да. Аз други ученички нямам, но тя е изключително добра като шофьор на камион. Аз се карам, аз съм по-строг, но тя ми е свикнала. Все пак има и умора", отговори Венцислав Бонев, международен шофьор на камион.

Двамата взимат една и съща заплата и не намират място в статистиката, според която жените в България получават с над 12% по-ниски възнаграждения от мъжете. Подобен е средният процент за Европейския съюз, а в най-голямата икономика в Европа - Германия, мъжете взимат с цели 18 на сто повече от жените.

Статистиката посочва, че разликата между заплащането е близо 370 лева в полза на мъжете.

И това не е само заради факта, че повече са заетите жени в по-ниско платени сектори, ами и техният трудов живот е по-къс от този на мъжете. Заради майчинството пада и крайният осигурителен доход на жените.

"Трябва да се отбележи, че жените са основно тези, които излизат в майчинство", посочи Зорница Славова, Институт за пазарна икономика.

И допълва:

"По същия начин за взимане на болничен за гледане на малко дете, обикновено жените са тези, към които са платени най-големите обезщетения. Това, в комбинация, че у нас почти отсъства практиката за учене през целия живот, това също забавя кариерата и кариерното израстване на жените."

Зорница Славова е автор на доклад за мястото и ролята на жените на пазара на труда. В най-скъпо платените сектори у нас - "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения", и "Финанси и застрахователни дейности" средната заплата на жените е с почти 1500 лв. по-малко от тази на мъжете.

"Националната статистика сравнява общото заплащане между мъже и жени в България. Ако гледаме по сектори, там се виждат разликите при ролите, които заемат жените и мъжете. Така например, най-голяма е разликата във финансовия сектор, в IT сектора, където повечето заети са мъже. В здравеопазването също, където повечето от по-ниско платения персонал, помощния и медицинските сестри, са заети жени. Обратно, заплащането на жените е по-високо в строителството, защото пък на по-ниски позиции обикновено са заети мъже", обясни Зорница Славова, Институт за пазарна икономика.

Тя посочва още:

"Виждаме, че жените преобладават в професии, в които има работа с хора, със социални дейности, в педагогиката, докато мъжете преобладават в професиите, които са свързани с физическо натоварване".

"Можем да кажем, че жените определено доминират традиционно в банков сектор, традиционно в търговия на дребно, в позиции като продавач-консултант или касиер, например. В образованието също така, напоследък във финансово-административните дейности също жените преобладават, в позиции като счетоводители, ТРЗ специалисти. А в нашия сектор, в "Човешките ресурси", определено дамите са доминанти", коментира Надежда Василева, изпълнителен директор на компания в сферата на човешките ресурси.

"По наши наблюдения в един от най-развиващите се сектори в България - IT секторът, не виждаме разлика във възнагражденията между мъже и жени", отбеляза Василева.

Все повече стават жените в една стереотипно мъжка професия - шофьори в градския транспорт. Яна е трето поколение ватман, а често денят ѝ започва много преди 4.00 ч. сутринта, когато изкарва трамвай номер 5 от депото.

"Отдавна вече не е само мъжка професия, доста жени има, по-млади, по-възрастни, всичките са страхотни", смята Яна Тотева, ватман.

Но и за Яна, и за Румяна професията освен призвание е и отговорност.

"Фактът, че нося отговорност за толкова много хора зад гърба си, не е леко, и да знаеш, че са в твои ръце и че каквото и да стане, ти си отговорен от момента на качване до момента на слизане", обяснява Яна.

"Например, сме возили в Швеция в планината части за ветрогенератори или за фотоволтаични системи. Тогава се случва да караме по тежък терен, който изисква умения, точност, прецизност, внимание", разказва Румяна Денчева, международен шофьор на камион.

"Бяхме в Турция, в азиатската част и отидохме на рейс, където трябваше да товарим. И на този адрес, на който отидохме, казаха "баян раба", това означава "жената да стои в колата". Т.е. аз да бъда в кабината, да не слизам и да не работя. При което, се наложи моят колега да слезе и да свърши цялата работа сам. Което беше много неприятно, аз също съм на работа и си зададох въпроса: Добре де, ако бях сама, как щяха да се случат нещата?", пита Румяна Денчева.

И от пътищата към офис сградите - в България статистиката е сравнително благоприятна за съотношението мъже - жени. Нещо повече, експертите изтъкват, че ние сме по-напред в сравнение с доста от страните-членки на ЕС за жени на ръководни позиции, а в някои компании дори 60 на сто е превесът на жените.

"Статистиката е много по-благоприятна, отколкото в Европа, в нашата страна можем само да сме горди с примерите, които имаме, за българки, които заемат мениджърски роли и определено процентът на жените, заемайки мениджърски роли в България, е много по-висок, отколкото в други европейски държави", каза Надежда Василева.

"Жените, които имат деца, работят много по-малко отколкото от жените, които нямат деца. Абсолютно обратното е, че мъжете, които имат деца работят много повече отколкото мъжете, които нямат деца. Тук може да се спекулира какви са причините, може чисто традиционно жените да гледат децата, а мъжете да се опитват да изкарват повече пари", коментира Славова.

С вече близо 20 години опит в управлението HR директорът Екатерина Караризова не мисли в категориите "мъже" - "жени".

"Ние не правим разлика по отношение на възнаграждението дали е мъж или жена. Онова, което за нас е критерий за възнаграждението в определена позиция, е какви компетенции са необходими за тази позиция, какъв опит се изисква, какви отговорности носи позицията и колко е критична тя за бизнеса", отбеляза Екатерина Караризова, директор "Човешки ресурси" в компания за минерална вода.

"Никога в подбора не подценяваме някой от кандидатите на база това, че е жена и че може да стане майка един ден. Напротив", каза още Екатерина Караризова, директор "Човешки ресурси" в компания за минерална вода.

Но нека погледнем и към още един фактор, който определя всичко дотук - образованието. Когато то се повишава, интеграцията на пазара на труда нараства.

"Ключова роля за участието на пазара на труда е образованието. Докато при жените с начално и по-ниско образование икономическата активност - това да искат да работят, е изключително по-ниска от тази при мъжете. Докато жените, които са с висше образование, икономическата активност е дори по-висока отколкото на мъжете с висше образование", подчерта Зорница Славова, Институт за пазарна икономика.

И допълва:

"Виждаме райони, в които жените в България много малко участват на пазара на труда. Това са най-вече областите в Североизточна България, по-специално Шумен, Търговище, Добрич, където разликата в заетостта и икономическата активност на мъжете и жените е най-голяма. И пак тук трябва да споменем образованието, защото това са райони със сравнително ниско образовано население, с по-висок дял на селското население, голяма част от населението е от малцинствени групи."

И още един дисбаланс, очакван заради по-краткия трудов живот, т.е. жените се осигуряват по-малко години и по-ниското заплащане, т.е. по-нисък осигурителен доход. Близо 250 лв. повече взимат мъжете, като се пенсионират. Най-високата пенсия е в София - над 930 лв., а най-ниската - в Кърджали - 591 лв.

Три пъти повече са и мъжете, които взимат максималните пенсии. И ако статистиката говори в сухи числа - по-ниско заплащане, по-малки пенсии и по-голям процент неработещи при жените, то Яна има един съвет, без значение на кое стъпало в живота сме.

"Момичета, можете всичко, стига да поискате. Няма вече мъжко и женско. Можем всичко. Каквото си искаме можем."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Костов: Хвърлихме много сили и нямам претенции за всеотдайността на всички играчи
Николай Костов: Хвърлихме много сили и нямам претенции за всеотдайността на всички играчи
Тотнъм скъси разликата с Астън Вила след разгомен успех на "Вила Парк"
Тотнъм скъси разликата с Астън Вила след разгомен успех на "Вила Парк"