НОВИНИ

Руснаци отново поискаха международна закрила на протести в София и Варна

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска , Репортер: Деян Михайлов
14:50, 10.03.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Руски граждани, подкрепени от българи, се събраха на символичен протест пред сградата на Съдебната палата в София. Две бяха исканията - да не бъде отказван статут на бежанци на граждани, избягали от Русия, които са против властта в страната, както и да не бъдат признавани идващите президентски избори във федерацията.

"Тук сме да подкрепим нашите бежанци, които са противници на Путин и войната в Украйна. И също така сме написали на плаката си, че не трябва да бъдат признавани изборите в Русия, защото тази процедура не е демократична, а абсолютна имитация на демокрация, резултатът не би трябвало да има значение", обясни една от протестиращите.

Хората, дошли на място пред Съдебната палата, припомниха и съдбата на руския опозиционер Алексей Навални.

"Хората, които днес са тук, са в процедура за получаване на убежище, получили отказ, или стигнали до обжалване. Всички знаем как приключи животът на Алексей Навални неотдавна. Той беше борец за свобода, за демократични ценности, Путин просто уби този човек. И ние тук сме се събрали, защото не искаме да повторим неговата съдба".

Сред протестиращите имаше и българи.

"Смятам, че е важно да се заяви открито мнението поне на тези неколцина руски бежанци и българи, които ги подкрепят. Да не се чува само гласът на Путин и неговите марионетки".

Своите трудности по получаването на статут на бежанец разказа и Ирина.

"Дойдохме в България след началото на войната на 7 март 2022 година, аз и дъщеря ми. Тогава тя беше на 14 години. Поискахме международна защита от Държавната агенция за бежанците. След половин година получихме отказ. Обжалвахме пред съда това решение. Решенията бяха две - едно за мен и едно за моята дъщеря. Върховният административен съд в крайна сметка отмени отказа да получим международна защита. Сега Агенцията по бежанците обжалва решението за детето ми, което е с инвалидност, това е абсурдно. Във всички решения на ВАС е записано, че Агенцията по бежанците е в нарушение, като е разделила мен и детето ми, защото не може случаят на детето ми да бъде разглеждан отделно".

Ирина е решена да продължи битката си и се учудва защо се търси отговорност от детето ѝ за нейните постъпки.

Руски граждани излязоха на протест и във Варна. Недоволни се събраха на входа на Морската градина в града. Хората искат Агенцията за бежанците в България да действа по-бързо и да дава убежище на бягащи от режима на Путин.

"Не съм съгласен с вътрешната и външната политика на Русия, затова дойдох тук. Войната срещу Украйна ме завари в България, получих призовка да вляза в армията, но това е против моите разбирания", каза Денис Кузнецов от Москва.

Той очаква Агенцията за бежанците да му даде статут за закрила. Първоначално е получил отказ, след това печели дело в Административния съд във Варна, и сега отново чака решение от Агенцията за бежанците. Денис Кузнецов се притеснява, че за него може да дойде запитване за екстрадиция от Русия, защото е отказал да бъде мобилизиран в армията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Страхотна Златислава Чуканова се доближи само на победа от квота за Париж 2024
Страхотна Златислава Чуканова се доближи само на победа от квота за Париж 2024
Рибари излязоха на протест във Варна
Рибари излязоха на протест във Варна