НОВИНИ

Американският президент с критики към Нетаняху на фона на протести в Израел

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:25, 10.03.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Американски кораб отплава от щата Вирджиния с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Вашингтон обеща да построи временно пристанище за снабдяване на обсадения анклав, но първо ще използва Кипър. Помощи тръгват и по морски коридор от острова, а в Израел протестите срещу политиката на правителството не стихват.

Израелската полиция използва водни струи, за да разпръсне антиправителствен митинг в Тел Авив. Демонстрантите, сред които и роднини на заложници на Хамас, скандираха лозунги срещу премиера Нетаняху като "Избори сега" и "Върнете похитените веднага!"

"Той е корумпиран, правителството е корумпирано. Не се стремят към мир или поне към някакво споразумение, което да ни осигури спокоен живот на нас, на нашите деца", каза Мира Смоли, демонстрант в Тел Авив.

Израелската страна обвинява Хамас за задънената улица.

"Малко преди Рамазан, Хамас възпрепятства сделката и действа срещу това, което е предложено от посредниците", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Критики към Нетаняху отправи и президентът на Съединените щати. Джо Байдън заяви в интервю за американска телевизия, че израелският министър-председател "повече вреди на Израел, отколкото му помага" с подхода във войната в Газа.

Снимки: БТА

Байдън от месеци предупреждава Тел Авив, че ще загуби международна подкрепа заради растящия брой на цивилните палестински жертви.

200 тона хранителни продукти са натоварени от неправителствени организации на кораб, предназначен за морския коридор от Кипър до Газа.

Според ООН 2,2 милиона от общо 2,4 милиона жители на палестинския анклав са на ръба на глада и в отчаяна нужда от питейна вода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан победи Емполи с гол на Кристиан Пулишич
Милан победи Емполи с гол на Кристиан Пулишич
Владимир Зографски се класира на 24-о място във втория старт от Световната купа по ски скок в Осло
Владимир Зографски се класира на 24-о място във втория старт от Световната купа по ски скок в Осло