НОВИНИ

Отбелязваме 81 години от спасяването на българските евреи

bnt avatar logo
от БНТ
19:21, 10.03.2024
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отбелязваме светла дата в българската история - пример за човеколюбието и за високия дух на нацията - 81 години от спасяването на българските евреи. Благодарение на безпрецедентното обединение на общественици, духовници, политици и граждани - близо 50 000 наши съграждани от еврейски произход не са депортирани в лагерите на смъртта. Годишнината се отбеляза на много места в страна.

На 10 март 1943 г. в Пловдив са задържани близо 700 души. Д-р Хаим Пардо е едно от децата, които тогава осъмват в двора на еврейското училище, където през нощта събират еврейската общност.

"Спомням си, че видях през оградата много хора и някои викаха майка ми и леля ми. Приятелка на майка ми казваше "Дай ми го момчето, защото имам лошо предчувствие". Точно до училището, към Марица, бяха казали камионите чакат да ни качат", разказва д-р Хаим Пардо.

По план е трябвало да бъдат превозени до Лом и оттам с шлепове до лагера в Треблинка. Това обаче не се случва. Митрополит Кирил заявява, че ако трябва ще легне на релсите, но няма да допусне влаковете да тръгнат към концлагерите. Огромен брой пловдивчани застават в защита на съгражданите си. Д-р Хаим Пардо също си спомня как всички утихнали, когато митрополитът започнал да говори.

"Знам само, че някъде след тази работа някъде към 10, 10 и половина ни пуснаха и ние си отидохме", добавя д-р Хаим Пардо.

"Тази история, в този си вид, не трябва да се забравя, защото трябва да предупредим хората, че опасността винаги идва внезапно", категоричен е Светлозар Калев, председател на „Шалом“ – Пловдив.

"Това бих им казал - да си пазят достойнството хората, да си държат на свободата и да бъдат съпричастни към другите", призова д-р Хаим Пардо.

Семейството на професор Михаел Бар-Зоар също е спасено от депортиране в лагерите на смъртта. Той е четиригодишен, когато ги настаняват в село Горско Сливово. Местният свещеник го научава да чете и пише. От днес улицата, на която са живели, носи неговото име.

"България ни показа, че така може един малък Давид да победи огромен Голиат и така останахме всички живи и така останахме с дълбок дълг към България", каза професор Михаел Бар-Зоар.

Президентът Румен Радев отбеляза, че корените на делото на професора са същите тези силни корени, които стоят в основите на спасяването на българските евреи.

"Това е именно онази историческа спойка между българската еврейска общност и нашия народ. Пълноценната интеграция на нашите български евреи в нашето общество, което никога не е изпитвало и не е допуснало разрушителни прояви на антисемитизъм, каквито видяхме в други части на Европа", каза Румен Радев – президент на Република България.

В София годишнината беше почетена с традиционния вече "Поход на толерантността" под мотото "Ние помним".

"Това е повод за гордост за българите, но е също така нещо, което ни свързва с вас. Това е кръвна връзка между евреите и българите, която винаги ще съществува и винаги ще бъдем благодарни за този исторически героизъм. Никога няма да го забравим", заяви Йоси Леви Сфари - посланик на Израел в България.

Евреите винаги ще помнят своите спасители, затова по традиция поднесоха цветя в Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан. И отправиха специална молитва за благодарност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът обяви, че още не е ясно кога ще връчи първия мандат
Президентът обяви, че още не е ясно кога ще връчи първия мандат
Петър Шопов пред БНТ: Амбициите са да играем на финал (ВИДЕО)
Петър Шопов пред БНТ: Амбициите са да играем на финал (ВИДЕО)