НОВИНИ

Пак бой в центъра на София

Само за два дни - две нападения на бул. "Витоша"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:22, 09.03.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Нов бой в центъра на София. Този път група младежи са нападнали четирима пакистанци с британски паспорти - студенти по медицина. Това се случва, след като в сряда вечерта чужденци са нападнали момче. Прави впечатление мястото - централният булевард "Витоша" и това, че той е между българи и чужденци.

Прави впечатление и политическият отзвук - от браншовите организации на заведенията поискаха срещи с вътрешния министър и кмета на София. Калин Стоянов ги покани на разговор още в понеделник. Но още днес СДВР пусна повече униформени патрули в центъра на София и около центъра за бежанци в квартал "Овча купел".

Пряка връзка между двете нападения, поне на този етап няма. В единия случай, група, за която се твърди, че била от мигранти е нападнала момче, което защитило момиче, което мигрантите закачали. Този сюжет е от преди две вечери. Вторият е от снощи, когато на метри от кръстовището на ул. "Солунска" и бул. "Витоша" по неясни за момента причини група младежи са нападнали четирима пакистанци с британски паспорти. Всъщност, общото е, че тези две последователни сбивания на централния столичен булевард притесниха хората, които се питат дали това вече не е тенденция. Това е причината браншовите организации на собствениците на заведения да поискат срещи, както с полицейските началници, така и с кмета на София. От Столична община за момента отказват коментар. Единствено от пресцентъра ни информираха, че се планирало да се увеличат патрулите на общинска полиция и да се разшири видеонаблюдението.

Петък, 8 март, 21.00 часа. Четирима младежи от пакистански произход са нападнати на столичния булевард "Витоша" на метри от кръстовището с ул. "Солунска", пред едно от най-посещаваните заведения. Според пострадалите и очевидци, нападателите били група от 10 - 15 момчета. Двама от нападнатите - 19-годишни са леко ранени, телефонът на единия бил откраднат. Оказва се, че четиримата нападнати са британски граждани от пакистански произход, студенти по медицина у нас. Задържани за нападението все още няма, разследващите издирват записи от видеонаблюдението и частни охранителни камери, за да установят нападателите. Това е второто нападение на бул. "Витоша" за няколко дни. На 6 март на метри от снощния инцидент, група мигранти нападнали момче, което защитило момиче, което нападателите закачали. Двете сбивания станаха повод общинските съветници от ГЕРБ да поискат извънредно заседание на общинския съвет.

"Третият побой в центъра на София говори за системност. Имаме очевидно проблем със сигурността, за да разберем как ще бъде разрешен той, за да не се повтаря никога случилото се от онази вечер на бул. "Витоша" в 18.30 часа, момче да бъде нападнато от 7 - 8 други момчета, чужденци за това, че защитило момиче, което са закачали, ние трябва да знаем какво предстои. Затова искаме кметът Терзиев, СДВР, всички отговорни служби да кажат какво предвиждат да направят, защото очевидно в София в момента няма достатъчно ред", коментира Георги Георгиев, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера подкрепи колегите си от ГЕРБ-СДС.

"Просто трябва да бъде сложен ред на улицата. Прави ми впечатление, че в момента СДВР усилва патрулите в София. Защо не ги усилиха миналата седмица", каза Карлос Контрера, общински съветник от ВМРО.

От Столична община днес не коментираха, но от пресцентъра съобщиха за "По света и у нас", че се предвижда повече патрули от Общинска полиция да обикалят по бул. "Витоша" и около джамията в центъра на София. От МВР пък съобщиха, че още от днес повече полицаи от Жандармерията и СДВР ще патрулират, както в центъра на София, така в кв. „Овча купел“ в района около Центъра за настаняване на бежанци, където снощи също е станало сбиване между мигранти заради спор за жена.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик 2010 Бургас и Левски с чисти победи във волейболното първенство
Нефтохимик 2010 Бургас и Левски с чисти победи във волейболното първенство
Силна последна четвърт донесе успеха на Балкан Ботевград при визитата на Черно море
Силна последна четвърт донесе успеха на Балкан Ботевград при визитата на Черно море