НОВИНИ

Румен Радев приветства докторантите на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:52, 17.11.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев приветства първите докторанти на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии по случай началото на академичната им година.

Екипът включва изявени учени в сферата на технологиите от България, Канада, Русия, Франция и Украйна. По време на официалното представяне на докторантите Радев отбеляза, че INSAIT се превръща в стратегически проект за нашата страна, защото развива България в областта на науката и технологиите на бъдещето, а това създава здрава основа за технологични стартъпи и нови индустрии. Създателят на института професор Мартин Вечев отбеляза, са въвели нов модел на създаване на наука в България, която е на световно ниво.

"Вече е желан международен партньор от редица високотехнологични компании, университети, научни центрове и много студенти, а това е изключително важно за нас, защото обръща негативната през последните десетилетия тенденция на "изтичане на мозъци" от България и позиционира България вече като дестинация за инвестиции в областта на науката и научноизследователската дейност", заяви президентът Румен Радев.

"Тези млади учени, които са тук, които ще правят следващите изследвания, ще измислят следващите технологии и те са тези, които всички искат да имат, всички университети, държави, организации, компании, всеки се бори за тях, но те са сега тук в България и те са в основата на изграждането на една високотехнологична държава. Без тях това няма как да стане", обясни Мартин Вечев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите, обработващи багажи на летище "Хийтроу", излизат на 72-часова стачка от утре
Служителите, обработващи багажи на летище "Хийтроу", излизат на 72-часова стачка от утре
Португалия разгроми Нигерия в генералната си репетиция преди Световното в Катар
Португалия разгроми Нигерия в генералната си репетиция преди Световното в Катар