НОВИНИ

Две нови кучета ще помагат в откриването на поставени отрови за животни

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:42, 17.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Две нови кучета ще помагат на сектор "Зоополиция и кинология" към МВР в разследването на нелегалното използване на отрови срещу дивите животни.

Дубай и Пойзън, обучени в Испания, пристигнаха заедно със своя треньор и ще се присъединят към единственото куче с тази професия у нас досега - Барс. В случаите с отровени животни през последните 5-6 години именно Барс е бил главният действащ герой.

Над 300 патрула, минимум 1200 проверени километра и повече от 40 открити отровени животни и примамки. Такъв е професионалният път на Барс за последните 6 години, в които е част от сектор "Зоополиция и кинология" към МВР. Първият инцидент с отровени животни, в който Барс има участие, е в Източните Родопи.

"Имаше над 20 загинали животни, отровени животни, всъщност това беше първият случай, в който Барс участва и помогнахме за събирането и почистването на района, за събирането на отровните примамки и съответно отровените животни", обясни Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците.

А за успешната мисия е важна ролята колкото на кучето, толкова и на неговия обучител.

"Като в едно семейство трябва да имате много силна връзка, защото в крайна сметка събирате два различни характера, още повече когато говорим за два различни вида - един четирикрак и един двукрак", коментира Терзиев.

А от тази седмица екипът, който помага за борбата с отровните примамки в дивата природа, вече има две нови попълнения - белгийските овчарки Дубай и Пойзън.

"Те трябва да откриват силно смъртоносни отрови, които са много вредни. Почти винаги се използват месни примамки, а кучетата трябва да се научат да отхвърлят храната и да я маркират. Когато я намерят, да лаят", обясни Педро Салас, обучител на кучета в Испания.

Сред предимствата от работата на тези кучета е превенцията. А според инспектори от сектор "Зоополиция" хората, които поставят отровни примамки, не си дават сметка, че замърсяват и почвата.

"Обикновено тези неща се случват в природата в отдалечени местности, трудно достъпни, обрасли с гъста растителност и намирането на жертви на отравянето е много трудно. Благодарение на обонянието на кучетата имаме огромно предимство", заяви инспектор Камен Николов, сектор "Зоополиция и кинология" при ГД "Национална полиция".

Към момента поставянето на отровни примки не е инкриминирано деяние, но по информация на МВР се подготвя законопроект това да стане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист вкара 100 точки на Берое за шести пореден успех в НБЛ
Рилски спортист вкара 100 точки на Берое за шести пореден успех в НБЛ
Румен Радев откри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора
Румен Радев откри Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора