НОВИНИ

Румен Радев провежда консултации с "Изправи се БГ! Ние идваме!"

живо румен радев провежда консултации изправи идваме
bnt avatar logo
от БНТ
16:00, 23.07.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Хората ни дадоха мандат за промяна. Така че ние бихме подкрепили кабинет с участието на формациите на протеста, в лицето на ДБ и на първата политическа сила ИТН, които имат готовността да предложат кабинет". Това каза председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова в началото на консултациите с президента Румен Радев за съставяне на кабинет.

"Ние сме готови и ще подкрепим правителство на промяната, но не и ако в него се вижда дългата ръка на ГЕРБ и ДПС, което би била токсична прегръдка", каза още Манолова.

"Ние не искаме постове и не целим парцелиране на следващата власт. Няма да допуснем извиване на ръце, ще настояваме всички решения в НС да се вземат публично и прозрачно".

Манолова заяви, че са удовлетворени, "че партия от партиите на промяната поема отговорността поема отговорността за съставяне на правителство" и уточни какъв кабинет ще подкрепи "Изправи се БГ! Ние идваме!":

"Ще подкрепим кабинет, чийто дневен ред е дневният ред на българските граждани. На преден ред нашите приоритети са свързани с доходите, ще внесем законопроект за преизчисляване на пенсиите, ще настояваме за компенсация на бизнеса - малките фирми, семейните стопанства, които не получиха реална подкрепа от българската държава, ще настояваме за подкрепа на децата и семействата и за най-уязвимите - хората с увреждания. Разбира се дълбоката съдебна реформа е наш приоритет и тук имаме пълно съвпадение с другите формации на промяната, включително преустановяване на порочния модел на едноличната, безконтролна власт на главния прокурор. Подкрепата на гражданите срещу монополите също е важна за нас тема. И разбира се ревизия на управлението на ГЕРБ."

Манолова уточни, че около тези политики може да бъде изградено мнозинство, което да подкрепя платформата на обикновените хора, а не на една или друга партия.

В началото на срещата президентът Румен Радев поздрави с "Изправи се БГ! Ние идваме!", че са съхранили гласуваното доверие и са утвърдили своето присъствие в НС като една от новите парламентарно представени партии.

Той подчерта, че най-важното е намиране на формула за съставяне на правителство - задача, която всички български граждани очакват.

Радев отново напомни, че новата формула е формиране на кабинет около съгласие за цели, приоритети и ценности. Заради което е важен верният диалог и конструктивният дух. Мисля, че вашата ПГ макар и най-малобройна е изключително важен и ценен партньор в този диалог, каза президентът на представителите на с "Изправи се БГ! Ние идваме!" .

Тази сутрин първи за разговор на "Дондуков"2 пристигнаха представители на "Има такъв народ". Коалицията ГЕРБ-СДС отказа да участва в консултациите с мотивите, че диалогът е нарушен многократно. Последваха срещи и с представители на "БСП за България", "Демократична България" и ДПС.

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санчо премина официално в Манчестър Юнайтед
Санчо премина официално в Манчестър Юнайтед
Разбиха международна група, превеждала нелегални мигранти през Гърция
Разбиха международна група, превеждала нелегални мигранти през Гърция