НОВИНИ

Румен Радев: Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 21.08.2021
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Държавният глава Румен Радев участва в отбелязването на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива, което се провежда под негов патронаж.

Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония - каза президентът в приветственото си слово. И допълни, че и днес повече от 100 години след събитията сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония.

"В историческата 1903 година на това място по всички правила на модерния парламентаризъм, както ще напишат очевидците, тракийци отсъдиха: Време за колебание няма! Одринският революционен окръг въстава редом със своите братя от Македония. От Охрид до Черно море българите разпалват стихията на революцията. Революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и на родно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота", каза още държавният глава.

По думите му моралният завет, който са ни оставили нашите предци е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си.

"Освободителната идея изисква безрезервно посвещаване, а преклонението пред саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците", допълни Румен Радев.

Според него сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите, да помним хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си.

"Само народ, който помни своето минало, има и своето бъдеще", завърши президентът.

Възпоменателното тържество по повод 118 години от Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива завърши с тържествена заря проверка.

Във възпоменателната церемония в историческата местност участваха още вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, министърът на културата Велислав Минеков, председателят на партия "Граждански демократичен съюз" от Република Северна Македония, както и председателят на Асоциацията на българите в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българите, евакуирани от Афганистан с румънски самолет, вече са в България
Българите, евакуирани от Афганистан с румънски самолет, вече са в България
Трогателни кадри: Какво се случва с децата на летището в Кабул
Трогателни кадри: Какво се случва с децата на летището в Кабул