НОВИНИ

Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:25, 15.11.2022
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Русия е разрушила ключова електроцентрала в Херсон преди да изтегли военните си от района. Информацията беше потвърдена от украинския енергиен оператор.

Киев вече е изпратил списък с най-необходимите части за възстановяването на съоръжението, което захранва с ток целия Западен бряг на река Днепър в Херсонска област и значителна част от Николаевска област.

Франция и Полша са изразили готовност да се включат във възстановяването.

В среднощното си обръщение президентът Володимир Зеленски каза, че критическата инфраструктура в Херсон - градът, който Киев отвоюва от Москва 8 месеца след началото на войната, е разрушена, а стратегически обекти са минирани.

Той приветства изявленията на САЩ и Китай, направени по време на форума на Г-20, според които употребата на ядрено оръжие е недопустима.

"Заедно с партньорите ни от ООН взехме две много важни решения. Първото получи подкрепа днес. Бяха направени постъпки за издаването на международен компенсационен механизъм, който ще позволи да бъдат компенсирани всички щети, нанесени по време на войната, при това за сметка на руски активи. Репарациите, които Русия ще трябва да плати, вече са част от международната правна реалност. Все още съгласуваме с нашите партньори втората резолюция за създаване на специален трибунал за военните престъпления, извършени от Русия в Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Севлиевско - убит е мъж от село Сенник
Стрелба в Севлиевско - убит е мъж от село Сенник
Слънчево следобед, мъгливо сутрин
Слънчево следобед, мъгливо сутрин