НОВИНИ

Скокът в цените: Колко струват основните хранителни продукти?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
20:20, 14.11.2022
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Каква е разликата в цените на основните хранителни продукти в различните градове в страната - репортерската ни проверка показа, че разликите са на база на конкретните продукти, а не на географски принцип.

За да сравним цените, избираме основни хранителни продукти като бял хляб, кисело и прясно мляко, пилешко и свинско месо, кашкавал и яйца. А сравнението правим между София, Видин и Русе. И така, оказва се че белият хляб в Русе е най-скъп, а в София най-евтин.

За сметка на това обаче кашкавал в столицата струва с до 2 лева повече, отколкото и във Видин, и в Русе. Киселото мляко се търгува навсякъде за около 1,60 лв., а прясното е най-скъпо в Русе, с най-ниска цена е във Видин, но в Русе можем да си купим килограм пилешко най-евтино. Безспорен рекордьор по високи цени на свинското месо е столицата, а цените във Видин и Русе са изравнени. 10 броя яйца се търгуват най-евтино във Видин, и най-скъпо в София.

- Всички се лишаваме от храни главно. Храната е безобразно скъпа.

БНТ: Мислите ли, че са реални тези цени?

- Не, в никой случай. Това е двойно поскъпване, на каква основа?!

- За една година, преди ако със 100 лв. сме купували в четири чанти, сега половин чантичка.

- С пенсията не зависи от нас вече. По-рано си търсехме работа с по-добро възнаграждение, сега с пенсията... колкото даде държавата толкова.

Ограниченията, които се налага да правят хората, вече се усещат и от търговците.

"Основно при нас се пазарува хляб, мляко, сирене, което е най-необходимо за едно семейство. Много по-рядко се пазаруват вече колбаси, защото са скъпи", казва Петър Миланов - собственик на хранителен магазин в Русе.

"Чувствително са млечните продукти - кисело мляко, кашкавал, сирене. Месата малко по-бавно, но и там има увеличение", казва Диана Русева - помощник-управител на магазин в с. Басарбово.

В магазина на Илко Динев можем да намерим почти всички основни хранителни продукти. Месото идва от Петрич, а млечните продукти от Родопите. Клиентите обаче са в София, а цените - малко по-високи от тези в другите магазини, тъй като продукцията с по-високо качество. Въпреки това клиенти има.

- Отлив не мисля, че е имало.

БНТ: Тоест, вие разчитате на едни верни клиенти?

- Да, точно така. И знаят, че пазаруват качество, което е важно и за организма.

А и търговци, и клиенти са убедени, че цените на основните хранителни продукти ще растат - както в столицата, така и в цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте финалните за годината мачове на футболните национали в ефира на БНТ
Гледайте финалните за годината мачове на футболните национали в ефира на БНТ
Общественият съвет към БФС проведе работна среща със Съдийската комисия
Общественият съвет към БФС проведе работна среща със Съдийската комисия