НОВИНИ

Русия и САЩ връщат посланиците в дипломатическите им мисии

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:14, 16.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
русия сащ връщат посланиците дипломатическите мисии
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Русия и САЩ се договориха за връщане на посланиците в столиците на двете страни. "Този въпрос е решен", заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след разговорите си с американския си колега Джо Байдън в Женева.

По думите му точните срокове за връщането на посланиците е технически въпрос. Руската страна потвърди, че техният представител се връща във Вашингтон до края на юни.

Руският президент оцени разговорите като конструктивни, без враждебност и при желание за сближаване на позициите на фона на различия по редица въпроси.

Руският посланик в Съединените щати замина за Москва на 21-ви март за консултации. Повод стана положителен отговор на Джо Байдън на въпрос дали смята руския си колега за убиец. Американският посланик в Москва Джон Съливан напусна Русия на 22-ри април.

Руският президент заяви, че вижда "лъч надежда" за изграждане на взаимно доверие със Съединените щати. Той уточни обаче, че излизането на Вашингтон от договорите за контрол на въоръженията показват непредсказуемост.

Владимир Путин определи американския лидер като опитен партньор и уточни, че двамата са говорили "на един език" по време на срещата им на върха в Женева.

Разговорите бяха прагматични и плодотворни, прецени Путин, но отбеляза, че е трудно да се каже дали все пак двустранните отношения ще се подобрят.

ПОВЕЧЕ ЗА КЛЮЧОВАТА СРЕЩА БАЙДЪН - ПУТИН ВИЖТЕ ТУК ОТ СПЕЦИАЛНИТЕ НИ ПРАТЕНИЦИ В ЖЕНЕВА АЛЕКСАНДЪР МАРКОВ И ВЛАДИМИР БОГДАНСКИ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порой в Русе: Младеж заплува с каяк по главен булевард
Порой в Русе: Младеж заплува с каяк по главен булевард
Подновяват издирването на черната кутия на падналия МиГ-29
Подновяват издирването на черната кутия на падналия МиГ-29