НОВИНИ

Русия и Украйна си размениха по 103-ма военнопленници

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 14.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Русия и Украйна си размениха по 103-ма военнопленници. Размяната е втора в рамките на два дни и включва руски войници, пленени в Курска област. Часове по-рано Русия атакува с дронове 12 области в Украйна, Киев отново поиска повече средства за противовъздушна отбрана и далекобойни оръжия. Срещата на лидерите на Съединените щати и Великобритания във Вашингтон обаче завърши, без да бъде обявено очакваното официално разрешение на Киев да използва западни ракети за удари дълбоко в руска територия. Относно предупрежденията на Кремъл по въпроса, президентът Байдън заяви, че "не мисли много за руския лидер Путин".

Владимир Путин няма да победи във войната с Украйна, увери американският президент Джо Байдън на среща с британския премиер Киър Стармър в Белия дом. В отговор на въпрос за използването от Киев на ракети "Сторм Шедоу" срещу Русия, британският лидер отбеляза, че "разговорите са били много продуктивни" по няколко теми, включително Украйна.

"Имахме широка дискусия за стратегията в Украйна, Близкия изток и други части на света. Това не беше среща за конкретна възможност. Отделихме време за стратегическа дискусия, така че тактическите решения да могат да се видят в рамките на по-широка стратегия", каза Киър Стармър - премиер на Великобритания.

Киев посочи, че трябва да бъдат унищожени военните съоръжения, откъдето идва терорът. Руската дипломация отправи предупреждение и пред ООН.

"Ако решение за вдигане на ограниченията е взето или бъде взето, това ще означава, че страните от НАТО започват пряка война с Русия. В този случай трябва да вземем съответните решения с всички последици, които ще понесат западните агресори", заяви Василий Небензя - посланик на Русия в ООН.

Според руския заместник външен министър Сергей Рябков, положително решение за далекобойни удари със западни ракети в Русия вече е взето. Бившият руски президент Дмитрий Медведев изтъкна, че търпението на страната му не е безгранично и се закани Киев да бъде превърнат в разтопено петно и с неядрени оръжия. Украинската страна окачестви заплахите на Москва като проява на страх.

Русия съобщи, че е превзела село Желане Перше в източната част на украинската Донецка област. Двете страни си размениха по 103-ма военнопленници след преговори с посредничеството на Обединените арабски емирства. Украйна заяви, че при офанзивата си в Курска област е пленила над 600 руски военни, които ще използва за размяна. Според украинския омбудсман, досега Киев си е върнал 3 672-ма украинци при 57 размени на пленници.

НАТО можеше да направи повече за въоръжаването на Украйна, за да не допусне руската инвазия през 2022 година, заяви генералният секретар на Пакта в интервю за германската преса. Йенс Столтенберг е начело на Алианса от 2014 г. и напуска поста през октомври. Следващият генерален секретар на НАТО е бившият премиер на Нидерландия Марк Рюте. Краят на войната в Украйна ще бъде постигнат на масата за преговори и чрез диалог с Русия, но на база на украинската сила, посочва Столтенберг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Митов и Абърдийн продължават с победите в шотладнската Висша лига
Димитър Митов и Абърдийн продължават с победите в шотладнската Висша лига
Ден на траур в Разлог, където загиналият лейтанант е трябвало да се венчае следващата седмица
Ден на траур в Разлог, където загиналият лейтанант е трябвало да се венчае следващата седмица