НОВИНИ

Долна Митрополия скърби за загиналите пилоти

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Пламенка Тонева
20:17, 14.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Тридневен траур е обявен в Долна Митрополия, където до последно са служели майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Освен да обучават курсанти, те до последно са изпълнявали служебните си задължения като пилоти във военновъздушната учебна база. Градът скърби за загубата на двамата военослужещи.

Днес от командния състав и военнослужещите в Долна Митрополия останаха безмълвни. От 12-а авиационна база се простиха с колегите си с емоционален пост във Фейсбук.

"На 13 септември 2024 година в изпълнение на полет със самолет L-39 ZA отлетяха завинаги в небесната ескадрила майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин - достойни български офицери, пилоти, колеги и приятели!"

Майор Петко Димитров е обучил десетки български пилоти. Награждаван е многократно за безупречно изпълнение на служебните си задължения. Старши лейтенант Венцислав Дункин, който е летец – пилот и младши експерт също е награждаван за професионално изпълнение на задачите от командира на Военно-въздушните сили.

"Трагичен случай и странен случай. Професионалисти, обучени пилоти. Двама и то добри, наистина добри и да загинат. Нямам обяснение, не мога да си го представя защо и по какъв начин се е случило. Защото тези елементи ги изпълняват от лейтенанта до командира на базата всеки ден. Знам какво могат. Не мога да си го обясня", отбеляза майор Славей Първанов - бивш пилот.

Хората от града ги познават и са потресени от трагедията.

"Достойни мъже, професионалисти, топ пилоти, Бог да ги прости!", каза Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия.

"Трагедията е много голяма и за близките и за колегите и за хората, които ги познават. Няма да ги забравим! Още всички са в шок! Това не се е случвало в Долна Митрополия много отдавна."

"Това е голяма загуба за поделението. Това са инструктори, които обучават младото поколение бойци", подчерта Димитър Пеков, жител в град Долна Митрополия.

Колегите на загиналите пилоти в трагедията в "Граф Игнатиево" се сбогуваха с тях с трогателна публикация в социалната мрежа Фейсбук.

"Орлите не умират! Те отлитат! И светъл да е вечния ви полет български орли!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФ Тенис почете всички живи представители на България за Купа Дейвис
БФ Тенис почете всички живи представители на България за Купа Дейвис
Какъв тип фигура от висшия пилотаж са изпълнявали загиналите пилоти?
Какъв тип фигура от висшия пилотаж са изпълнявали загиналите пилоти?