НОВИНИ

Русия нанесе ракетни удари срещу Харков, жертвите са поне 15

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:24, 22.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
подновиха руските атаки харков загинали ранени
Слушай новината

Руските сили нанасят ракетни удари срещу Харков и околностите му. Украйна съобщава за поне 15 жертви и твърди, че целта на обстрелите е да накарат Киев да изтегли части от основните бойни полета за защита на цивилното население.

Руските сили напредват към Лисичанск, атакуват сградите на полицията, службите за сигурност и прокуратурата, съобщи губернаторът на Луганска област.

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски призна, че обстановката в Луганск е много трудна. Според украинския представител има риск от откъсване от света на Лисичанск и близкия Северодонецк, където остават между седем хиляди и 8 хиляди цивилни.

Интензивни сражения се водят по протежение на руската граница в Североизточна Украйна, съобщава губернаторът на украинската област Суми.

Русия и САЩ си разменят информация за американските бойци в Украйна, но Москва не смята, че Вашингтон е готов да обсъжда сериозна размяна на пленници.

Руска петролна рафинерия в Новошахтинск, до границата с Украйна, е преустановила работа заради пожар, който вероятно е предизвикан от нападение с два дрона.

Поразен е зърнен терминал в украинския пристанищен град Николаев. Киев съобщи, че износът на зърно през първите 22 дни на юни е спаднал с 48% спрямо обемите от миналата година.

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му ще пренасочи своята търговия и петролен износ към страните от БРИКС.

Москва работи върху практически отговор на литовската забрана за транзита на стоки от санкционния списък на Европейския съюз към руския анклав Калининград, съобщават руски представители, без да влизат в подробности.

Европейският съюз временно ще върне използването на въглища, за да се справи с намалените руски доставки на газ, съобщи представител на Брюксел. Ситуацията на газовите пазари и високите цени доведоха до търсене на алтернативни горива.

Търговска верига съобщава пред Ройтерс за недостиг на палмовото масло, добито по устойчив начин. Причината е, че редица производители на храни са започнали да го използват като заместител на слънчогледовото олио от Украйна и за постигане на екологични цели.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК иска 50% по-малко пестициди до 2030 година
ЕК иска 50% по-малко пестициди до 2030 година
Изабелла Шиникова загуби във втория кръг на квалификациите на Уимбълдън
Изабелла Шиникова загуби във втория кръг на квалификациите на Уимбълдън