НОВИНИ

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около АЕЦ "Запорожие"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:43, 19.08.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Русия
Слушай новината

Русия отхвърли призивите за пълна демилитаризация на зоната около Запорожката АЕЦ. Според Москва това би направило съоръжението "по-уязвимо".

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за готвени провокации в района на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа. И двете страни съобщават за атаки през изминалата нощ.

Пожар избухна в склад за боеприпаси близо руския град Белгород, който се намира на границата с Украйна. Наложила се е евакуацията на две села. Има съобщения и за експлозии в района Севастопол, в Крим.

Днес в Харков е обявен ден на траур след масирания обстрел на гражданска инфраструктура през изминалите 48 часа. Ускорен износ на храни през Черно море и възможностите за прекратяване на войната - част от акцентите по време на срещата между президентите на Турция и Украйна - Реджеп Ердоган и Володимир Зеленски, и генералния секретар на ООН - Антониу Гутериш.

"Украйна цени вашето присъствие тук, на нашата земя. Високо оценява и усилията Ви за възстановяване на международния ред, подкопан заради незаконната война, която Русия води срещу нашата страна, и от руския тероризъм, който продължава вече 176 дни", каза Зеленски.

"Използвахме възможността да потвърдим подкрепата си за украинската териториална цялост и суверенитет", каза Ердоган.

"Както съм казвал многократно - инвазията е нарушение на териториалната цялост на Украйна и на Хартата на Обединените нации. Войната е причина за множество смъртни случаи, за мащабни разрушения и разселване, за драматични нарушения на човешките права. Хората се нуждаят от мир. Мир в съответствие с Хартата на Обединените нации и международното право", каза Антониу Гутериш.

На среща в Украйна: Ердоган, Гутериш и Зеленски обсъдиха ситуацията с АЕЦ "Запорожие"

Лидерите са коментирали и ситуацията около Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа. От дни районът, където се намира тя, е подложен на обстрел. Киев и Москва си разменят обвинения за подготовка на евентуален саботаж в централата. Каквито и да е поражения там са равносилни на самоубийство, каза Гутериш.

Притеснението си изрази и турският държавен глава. В среднощното си обръщение Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва незабавно и без каквито и да било условия да допусне експерти от Международната агенция за атомна енергетика да Запорожката АЕЦ.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Разкриваме пунктове за Спешна помощ в Слънчев бряг и Златни пясъци
Здравният министър: Разкриваме пунктове за Спешна помощ в Слънчев бряг и Златни пясъци
Христо Стоичков се срещна с една от сестрите на Марадона
Христо Стоичков се срещна с една от сестрите на Марадона