НОВИНИ

Русият ангел Ариана Фонтана не е на небето, а на леда

Ариана Фонтана
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
22:44, 17.02.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Русият ангел Ариана Фонтана е огромното богатство на Италия в зимните спортове. Тя е символ на шорттрека, но не просто в Италия, а по целия свят.

Олимпиадата в Пекин беше 5-ата ѝ поява на Олимпийски игри. Далече преди пристигането ѝ в китайската столица, успехите ѝ бяха неоспорими - 8 медала от Зимни олимпийски игри. Тя е и най-младият медалист на Италия от подобен форум, като през 2006 г. печели бронз с женската щафета. Тя печели златен медал в коронната ѝ дисциплина - 500 м в Пьонгчанг през 2018 г.

В "Кепитъл Индор Стейдиъм" тя печели още три медала, което я превръща в най-успешния атлет на Италия в цялата история на Зимни олимпийски игри с 11 отличия, задминавайки ски бегачката Стефания Белмондо, която има 10.

"Моята суперсила е съзнанието ми, защото всеки път, който си поставя цел, правя всичко по силите си, за да я осъществя", споделя италианката.

В шорттрека тя задмина и Виктор Ан, който имаше рекордните осем медала от Олимпийски игри. За нея всеки следващ олимпийски цикъл е коренно различен. В Торино тя се радва на още се радва на забавата в олимпийското село. Четири години по-късно във Ванкувър, тя публично заявява, че търси медал в индивидуална дисциплина. Тя печели бронз и секунди по-късно вижда брат си Алесандро в трибуните, заради когото започва да кара кънки на 4-годишна възраст.

През 2014 г. в Сочи намеква, че това може би е последната ѝ Олимпиада, но греши. Златото, което попълва колекцията ѝ, идва във възможно най-драматичния финал на 500 м в Пьонгчанг.

"Феновете и журналистите не спират да ми измислят прякори. Русия ангел, светкавицата, кралицата на леда, Легендари... Понеже съм голям фен на 'Игра на тронове' наистина би ме подлудило, ако някой крещи за мен 'Кралицата на севера", допълва тя.

Трите ѝ медала в Пекин затвърдиха възможността ѝ да бъде отборен играч с отличието в смесената щафета, както и защитата на титлата на 500 м.

Автор: Стефан Георгиев, специален пратеник на БНТ в Пекин

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордан Йовчев: Адмирации за постиженията на олимпийците ни
Йордан Йовчев: Адмирации за постиженията на олимпийците ни
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини
Общопрактикуващите лекари настояват да бъдат подновени доставките на Ротарикс ваксини