НОВИНИ

Руска ракетна атака в Краматорск

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:14, 02.02.2023
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Най-малко трима души са загинали, а поне 20 са ранени след руска ракетна атака в Краматорск. Според местните власти са поразени 8 многоетажни жилищна блока, като единият от тях е напълно разрушен.

В ход е спасителна акция, 11 оперативни групи работят по разчистването на района. Не е изключено под отломките да има затрупани хора.

Според украинския министър на отбраната Олексей Резников, Русия подготвя нова атака срещу Украйна, която е възможно да започне на 24 февруари - първата годишнина от началото на войната. За потенциалната офанзива са мобилизирани най-малко 500 000 души, твърди Резников.

През септември миналата година, Русия мобилизира 300 000 души, за да гарантира "териториалната цялост" на страната. Въпреки тежките сражения в Донбас и след като през ноември миналата година украинците си върнаха Херсон, войната забави ход, коментира Би Би Си.

За активиране на врага говори и президентът Володимир Зеленски в среднощното си обръщение:

"Наблюдава се активиране на окупаторите на фронта в източната част на страната. Ситуацията става по-тежка. Благодарен съм на нашите военни, които са готови за това, и демонстрират издръжливостта, от която Украйна се нуждае. Устояхме твърдо през цялото това време - от февруари до февруари. В навечерието на годишнината, врагът се опитва да постигне поне нещо, за да покаже, че Русия има някакви шансове. При тези обстоятелства трябва да сме особено единни, съсредоточени върху интересите на страната ни, да устоим. И аз вярвам, че ще успеем".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Православните християни честват Сретение Господне
Православните християни честват Сретение Господне
Последният работен ден на 48-ото Народно събрание
Последният работен ден на 48-ото Народно събрание