НОВИНИ

Руски атаки срещу Одеса и Запорожие

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:07, 14.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Двама души бяха убити, а трима - ранени, при руски атаки в Украйна срещу градовете Одеса - на юг и Запорожие - на изток. В Одеса беше ударено студентско общежитие и супермаркет. Украйна обяви, че е принудила руските сили да се изтеглят на места по източния и по южния фронт, но призна, че контраофанзивата напредва бавно. През последната седмица е върнат контрола едва върху 3 квадратни километра в близост до Бахмут.

Видеокадри, разпространени от 3-та шурмова бригада от украинската армия показват битката в окопите край Бахмут. Няма независимо потвърждение нито на мястото, нито на датата, на която са заснети кадрите. От украинското военно министерство твърдят, че операцията по връщане на контрола върху Бахмут е възпрепятствана заради големия натиск на руските сили в Харковска област.

"Въоръжените ни сили напредват в посока Бахмут на южния фронт. Три квадратни километра са освободени тази седмица. Върнат е контрола върху общо 40 квадратни километра в посока Бахмут", каза Анна Маляр - заместник - министър на отбраната на Украйна.

Огромен пожар избухна в Одеса, след като отломки от руска ракета разрушиха почти до основи супермаркет и общежитие тази сутрин. Часове наред пожарникари потушаваха огъня.

Михайло - жител на Одеса: "Събудих се точно след първата експлозия. Прозорците трепереха. Какво да ви кажа, трябва да унищожим тези негодници."

От южното военно командване на украинската армия съобщиха, че Русия атакува пристанище Одеса на два етапа - с дронове и с ракети.

“Руската фрегата "Адмирал Макаров" беше на патрул, оборудвана е с 8 ракети Калибър, които бяха изстреляни срещу Одеса”, каза Наталия Гуменюк - говорител на Южното командване на украинската армия.

В Москва днес беше открит военен форум. В продължение на една седмица представители на близо 60 държави ще участват в конференции, посветени на отбраната, очаква се да бъдат подписани договори за продажба на руски оръжия на стойност над 433 милиарда руски рубли или 4,3 млрд долара, съобщиха от руското военно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спрягат Спалети и Конте за поста селекционер на националния отбор на Италия
Спрягат Спалети и Конте за поста селекционер на националния отбор на Италия
Издигнаха паметник на полицаите от Бургас, загинали в опит да спрат автобус с мигранти
Издигнаха паметник на полицаите от Бургас, загинали в опит да спрат автобус с мигранти