НОВИНИ

33 лодки участват в традиционната регата "Кор Кароли" край Варна

лодки участват традиционната регата кор кароли варна
bnt avatar logo
от БНТ
14:26, 14.08.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

При вълнение на морето от 4 бала и силен вятър, продължава ветроходната регата “Кор Кароли” . Традиционно това се случва в дните преди празника на Варна - 15 август. Това е 23-то издание на регатата, в която участват 33 лодки, като три екипажа са се отказали от състезанието. Днес старта бе даден от Морската гара във Варна, където вече започна третата гонката ”Преследване” .

"Едно излизане в по-открити води, създвата по-други условия за състезание, за плаване, за подготовка. Както на екипажите, така и на яхтите. Днес например ще бъде една къса гонка само от Варна - Аладжа банка - Варна, около 18-20 мили. Като чувам как свири вятъра във вантите, ще бъде доста натоварено за екипажите, но това са предизвикателствата на състезанието", коментира капитан Тома Томов - председател на фондация "Кор Кароли" пред БНТ.

Регатата е създадена в памет на кап. Георги Георгиев – първият българин-самотник, обиколил земното кълбо с яхта през 1976 – 1977г. От създаването си през 2001 година досега, регата “Кор Кароли”, носеща името на яхтата на кап. Георги Георгиев, с която той осъществява своето плаване, се е наложила като най-зрелищното състезание за килови яхти, провеждано в България. Офшорният характер на етапите е проверка за издръжливостта и спортните качества на състезателите и техните лодки, което е истинската гаранция за високия интерес към събитието.

Финала на тазгодишното издание на регата е съчетано с изпращането на видния български ветроходец – Павлин Надворни, който на 15 август в 19:00 часа ще отплава от Морска гара Варна, за да вземе участие в околосветската регата за самотници „Global Solo Challenge”.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов напуска Левски
Ивелин Попов напуска Левски
Гриша Ганчев с коментар за загубата на ЦСКА София от Лудогорец
Гриша Ганчев с коментар за загубата на ЦСКА София от Лудогорец