НОВИНИ

Близки и приятели на две момичета, загинали в тежка катастрофа, излязоха на протест в Благоевград

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 14.08.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Близки и приятели на две момичета, загинали в тежка катастрофа на пътя между Добринище и Гоце Делчев, излязоха тази сутрин на протест пред Съдебната палата в Благоевград. Те изразиха недоволството си от постановената условна присъда за шофьорката, причинила катастрофата и настояха за ефективно наказание.

Силвет и Айше загиват през ноември 2020 година, след като автомобилът, в който пътували се удря челно в друга кола. За причиненото произшествие водачката на автомобила, в който пътували момичетата, е осъдена от Окръжния съд в Благоевград на 3 години условно. Присъда, с която близките на загиналите не са съгласни.

„Настоявам за ефективна присъда. По закон е от 5 до 15 години. Поне минималното 5 години да получи“, каза майката на едно от загиналите момичета Виолета Топова.

В протеста се включиха и много приятели на момичетата. Те също настояха са по-строго наказание за виновната:

„За мен това не е присъда, трябва да има затвор. Няма как да си отнел два живота и да получиш условна присъда. Тази условна присъда изобщо не я трогва, все едно нищо не се е случило.“

Според адвоката на едно от почернените семейства Ясен Сариев, ежедневно по пътищата на България загиват хора, което малко или много се влияе от самите наказания и техния размер. По думите му, залагането основно на условни наказания до момента не дава резултат. За това и присъдата, постановена от Окръжния съд в Благоевград, ще бъда обжалвана пред Софийския апелативен съд, като семейството настоява причинилата катастрофата да получи ефективна присъда.

Автор и снимки: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души остават в ареста заради скандала с незаконните осиновявания в Гърция
Четирима души остават в ареста заради скандала с незаконните осиновявания в Гърция
Разочаровани фенове на ЦСКА с протестна акция на стадион "Българска армия" след загубата от Лудогорец
Разочаровани фенове на ЦСКА с протестна акция на стадион "Българска армия" след загубата от Лудогорец