НОВИНИ

Жители на село Герман се оплакват от наплив на бездомни кучета

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
08:17, 14.08.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Нерегламентирани развъдници за кучета - все повече са сигналите за такива случаи. В село Герман незаконните търговци на четириноги пускат животните на свобода и застрашават здравето, твърдят местните жители.

В софийското село Герман няма нито един регистриран развъдник, но според местните търговци не липсват. А кучетата, които предлагат, се разхождат свободно извън загражденията.

"От две години ние не можем да минем по пътищата, по които сме си направили маршрута, защото от две години тези големи кучета ни тормозят. Оказва се, че подобен вид развъдници масово нямат необходимите разрешителни. Сайтовете за обяви са наводнени от обяви от нелицензирани търговци, които предлагат кучета "на килограм", заяви Гинка Божилова, жител на село Герман.

"Аз бих казал, че 95% поне, да не кажа и повече, са на нерегламентирани развъдници, непрофесионално развъждане, голяма част идват и от чужбина от така наречените ферми за кученца", коментира Явор Гечев, експерт по хуманното отношение към животните.

А закупуването на животни с неизяснен произход крие рискове.

"Рисковете са огромни, най-вече за здравето на животинчето. Голяма част от животните се предлагат без да са ваксинирани, без по какъвто и да е начин да са обезпаразитени, без съответното родословие и документация за произхода на животните. Има много заболявания, които са унаследени, които не се контролират по никакъв начин", заяви Явор Гечев, Експерт по хуманното отношение към животните.

За контрола върху развъждането на кучета отговаря Столичният инспекторат, които провеждат проверки съвместно с “Екоравновесие”. Те обаче реагират само при сигнал. Така много от незаконните развъдници остават неразкрити, затова и хората трябва да са бдителни, когато купуват домашен любимец - да разчитат на информация от съответната киноложка организация, а не от публикуваните обяви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Джоров (70 кг) и Радомир Стоянов (79) откриват българското участие на световното първенство до 20 г. в Аман
Божидар Джоров (70 кг) и Радомир Стоянов (79) откриват българското участие на световното първенство до 20 г. в Аман
Нестор Ел Маестро: Проблемите са много сериозни, давам най-доброто от себе си
Нестор Ел Маестро: Проблемите са много сериозни, давам най-доброто от себе си