НОВИНИ

След стрелбата по търговски кораб в Черно море: Има ли рискове за сигурността в региона?

Николай Минков
от Николай Минков
12:00, 14.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

България и НАТО следят с повишено внимание ситуацията в Черно море. Това се посочва в позиция до БНТ на Министерството на отбраната ден след като руски патрул откри предупредителен огън срещу търговски кораб в Черно море, в непосредствена близост до териториалните води на България и Турция.

Според анализатори подобни действия водят до нарастване на заплахите за сигурността на морското корабоплаване в региона и преначертавата хуманитарните маршрути за Украйна.

Според конвенцията на ООН по морско право от 1981 година военни кораби нямат право да спират търговски плавателни съдове в свободните зони за корабоплаване, каквато е Черно море.

Вчера Корабът "Шукру Окан", пътуващ към Измаил, след предупредителни изстрели, е спрян принудително за проверка. Все още се уточнява дали това е станало в икономическата зона на България или Турция.

"Заедно с нашите съюзници продължаваме да следим с повишено внимание ситуацията в Черно море и в нашата зона на отговорност", заявиха от Министерството.

Министерство на външните работи на Украйна, в позиция в Туитър, призовава международната общност да спре руските действия в Черно море, които възпрепятстват мирното движение на плавателни съдове.

Според бившия министър на отбраната Ангел Найденов става въпрос за провокация.

"Това е част от опитите на Руската федерация да блокира украинския износ на зърно, като предприема все по-провокативни и агресивни действия, които влекат след себе си опасност от пряка конфронтация. Търговският кораб представлява едно своеобразно продължение на територията на съответната държава на флага. Тук имаме, образно казано, символ на суверенитета на съответната държава и доколкото става дума за открито море, никоя държава не бива, и не може да си позволява да упражнява власт върху един чужд кораб", каза още Найденов.

Ако Русия продължи с агресивните си действия срещу търговски кораби, ще се наложи нов хуманитарен маршрут към Украйна, защитен от НАТО, прогнозира експертът по национална сигурност Велизар Шаламанов.

"Наблюдаваме ескалация в Черно море. Стрелба срещу търговски кораб, макар и предупредителна, насочва едно решение, което в някакъв момент трябва да бъде взето, този коридор да минава през териториалните води на Турция, България и Румъния, което естествено е вече сериозно предизвикателство за България", каза Шаламанов.

Има ли пречки пред Русия да оперира в изключителната икономическа зона на България, обяснява адвокатът по международно морско право Пламен Велчев.

"Говорим за Черно море, това са международни води и всяка държава може да преминава от там. Единствено когато българската държава, в нашата икономическа зона, извършва някакви действия - сондажи, проучвания, и друга държава й пречи да извършва такива действия, тогава влизат тези текстове от международното право, които защитават българските интереси. През останалото време всяка държава може да преминава, включително и за съжаление, когато става вече дума и да извършва военни действия", каза още той.

Преди седмици Кремъл удължи до 19 август обявените учения в Черно море, които обхващат и част от изключителната икономическа зона на България. Под претекста за морски маневри, руски бойни кораби патрулират непосредствено до териториалните води на България и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запозодрените 105 футболни фенове за сблъсъците в Атина остават в затвора до процеса за убийството на гръцкия запалянко
Запозодрените 105 футболни фенове за сблъсъците в Атина остават в затвора до процеса за убийството на гръцкия запалянко
Григор Димитров срещу Александър Зверев на Мастърс турнира в Синсинати в ранните часове във вторник
Григор Димитров срещу Александър Зверев на Мастърс турнира в Синсинати в ранните часове във вторник