НОВИНИ

Руски опозиционер пред БНТ: Навални не умря, той беше убит

Името на Навални ще се изпише със златни букви в историята на Русия, когато диктатурата си отиде, каза Максим Резник

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 16.02.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Алексей Навални не умря, той беше убит - думи на Максим Резник, бивш депутат от местния парламент на Санкт Петербург. Сега сред редиците на опозицията и автор на идеята "По обяд срещу Путин". Форма на протест срещу Кремъл - целта е да се съберат хора пред избирателните секции в деня на президентските избори 17 март, точно в 12.00 ч. Целта е да се покаже кои хора не харесват Путин. На 1 февруари - с нарочен пост в "Телеграм", Алексей Навални подкрепи инициативата.

Максим Резник е депутат в от Законодателното събрание в Санкт Петербург повече от 10 години. Познава Алексей от 2000 година. Питам го - какво се случи - очакваното или немислимото.

"Случи се ... голяма тъга. И не само за онези, които познаваха Алексей Навални отблизо, а и за всички онези, а те са милиони, които го приемат като символ на борбата за свободата на нашата страна, срещу диктатурата и фашизма. Това е голяма мъка. Много ми е трудно да подбера точните думи сега... Но трябва да кажем нещата с истинските им имена. Алексей Навални не умря. Той беше убит. Конкретно беше убит от Владимир Путин. Алексей не умря и никога няма да умре! Защото героите не умират. Докато има хора, които ги помнят, хора, които следват пътя им, за които ценностите, за които Алексей жертва живота си, не са просто кухи фрази. А такива в Русия са милиони, уверявам ви. Ако сега Алексей можеше да ни каже нещо, то щеше да бъде - "Не се отчайвайте!", каза Максим Резник , опозиционер.

Признава, че с Алексей са се карали, че Резник дори е настоявал Навални да бъде изгонен от партията "Яблоко". Но няма съмнения в желанието му да работи за да може Русия да бъде демократична и модерна държава. Смята, че точно сега смъртта на критик на Кремъл, не е от полза за Путин.

"Алексей беше измъчван всеки ден. Убиват го. И разбира се, голямото му сърце на храбър и смел човек, огромното сърце на Алексей е възможно да не е издържало. Защото може да е голям, велик, с огромни заслуги, но все пак човек. Трудно ми е като негов приятел да разсъждавам дали това е е било изгодно, или не. За това ще се говори, но е правилно да се каже, че смъртта на Алексей не е изгодно за Путин - точно сега... Но това не означава, че той не го уби", каза Максим Резник.

От 2022 година живее във Вилнюс. Миналата година е признат за чуждестранен агент. Заради несъгласие в властта и с войната в Украйна. Все още осмисля случилото се, но знае, че Алексей не би искал хората да падат духом.

"Сега ми е много трудно да направя такова нещо. Разберете. Аз дори не мога да осъзная какво точно се е случило. Но ако говорим като цяло - във време, в което се бори диктатура, е времето на умните и храбрите. И въпреки, че сега не е прието да се говори така - в Русия има много такива хора. Но най-умният и най-храбрият сред нас беше Алексей Навални и си остава. Остава си нашето знаме. Човекът, чието име е със златни букви, с най-добрите и красивите букви, ще бъдат вписан в нашата история, когато диктатурата си отиде, а престъпниците ще заемат мястото си на подсъдимата скамейка", заяви Максим Резник.

Сега, хората имат не само един повод да дойдат на 17 март пред урните, добавя Резник.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три финала за България на Световната купа по спортна гимнастика в Кайро
Три финала за България на Световната купа по спортна гимнастика в Кайро
Григор Димитров ще играе с Алекс де Минор на полуфиналите на тенис турнира в Ротердам
Григор Димитров ще играе с Алекс де Минор на полуфиналите на тенис турнира в Ротердам