НОВИНИ

Марина Овсянникова пред БНТ: Режимът на Путин озверя, пред него вече няма прегради

Според руската журналистка няма да има масови протести в Русия, защото в условия на тоталитарен режим са невъзможни

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
19:07, 16.02.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

С коментар за смъртта на Алексей Навални пред камерата на БНТ застана руската журналистка Марина Овсянникова, която дръзна по време на централните новини на "Первый канал" да се обяви против кремълската инвазия в Украйна преди две години.

БНТ, Николай Кръстев: Какво обяснение може да дадете на онова, което се случи днес?

Мария Овсянникова: Всичко, което се случи около смъртта на Навални, може да се каже, че лежи върху съвестта на Путин. Прекрасно разбирате, че отначало Кремъл се опита да отрови Навални, а когато се върна в Русия го вкараха в затвора. През последните три години Навални прекара повече от 300 дни в нечовешки условия в карцера. Дори един нормален, здрав човек не може да издържи на такива условия - без чист въздух, без нормална храна, без срещи с близките, с адвокатите. Създадоха непоносими условия за него. И никакво значение няма каква ще бъде официално обявената причина за смъртта му - нещастен случай или каквото и да е било друго. За всички е ясно Путин уби Навални.

- Какво послание изпраща Кремъл със смъртта на Навални?

- Мисля, че те се опитват колкото се може по-бързо да се свали от информационния дневен ред съобщението. Защото много кратко говорят по информационните канали. Затова само по Първи телевизионен канал се съобщи, че полицията разпръсква всички дошли да положат цветя до паметника на политическите репресии. За Кремъл е най-изгодно да премахне тази новина от информационното пространство, както се прави през последно време.

- Каква ще бъде обществената реакция?

- Онези малцина смелчаци, които останаха в Русия, ще излизат на улицата. Става въпрос за отделни протести, с плакати, с цветя, съболезнования. Не очаквам никакви масови протести, защото масовите протести днес, в тези условия на един тоталитарен режим, са невъзможни. Навсякъде има полиция. Веднага щом излезеш с плакат на улицата, те вкарват в полицейския участък.

- Може ли да се направи аналогия на случилото се с Мюнхенската конференция по сигурността днес, където говори съпругата на Навални - Юлия?

- Честно казано, не виждам никакви аналогии и не мисля, че двете събития са свързани. През 2007 г. се състоя онази знаменита реч на Путин, при която той промени риториката си с антизападен тон. Сега режимът озверя до толкова, че вкарва в затвора хора, които се осмеляват да говорят истината, избива политическите конкуренти в затворите, използва химическо оръжие срещу противниците си. За 22 години режимът озверя до толкова, че пред него вече няма никакви прегради.

- Защо Кремъл отстрани всички ярки представители на опозицията преди изборите в Русия?

- Страхуват се от пряка конкуренция, от всеки антивоенен кандидат, защото при тези условия той би получил не от 1 до 5% подкрепа, а над 10%- 20% на първия тур на изборите. Научил се от горчивия опит на Лукашенко, Путин не иска да се повторят нещата и няма да има негов опонент, допуснат на изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евелина Николова пред БНТ: Не ми е писано да съм европейска или световна шампионка, дано олимпийското злато е за мен (ВИДЕО)
Евелина Николова пред БНТ: Не ми е писано да съм европейска или световна шампионка, дано олимпийското злато е за мен (ВИДЕО)
Съдия Дишева за Нотариуса: Не знаем до къде се простират пипалата на октопода
Съдия Дишева за Нотариуса: Не знаем до къде се простират пипалата на октопода