НОВИНИ

Рут Колева се извини на засегнатите от скандалната фотосесия в Перущица

рут колева извини засегнатите скандалната фотосесия перущица
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:38, 07.11.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Певицата Рут Колева се извини на всички, които са се почувствали засегнати от провокативната фотосесия, която тя засне за модно списание на Паметника на трите поколения в Перущица.

След силното обществено недоволство, което провокираха снимките, певицата излезе с позиция в социалните мрежи в която заявява, че нито тя, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, са имали намерение "да накърнят паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание или в друг възродителен процес или събитие, част от националната ни история и самосъзнание".

Споменавайки "възродителен процес" в публикацията си, певицата вероятно има предвид възрожденските събития, довели до Освобождението на България в края на 19 век. Напомняме, че понятието "възродителен процес" се свързва с насилствената смяна на имената и ограничаване на човешките права на мюсюлманското малцинство у нас по времето на комунизма и няма общо със събитията, довели до Освобождението на България.

Фотосесия на Рут Колева върху паметник в Перущица предизвика обществено недоволство

"Като праправнучка на опълченец на Шипка (Кирил Балкански) винаги съм отдавала почит и уважение на националните ни герои и поднасям личните си извинения на хората, които виждат в тези снимки някакво оскверняване на българската история и памет", пише Рут Колева.

В публикацията си тя обръща внимание на занемареността на Паметника на трите поколения и заявява, че след връщането си в България би искала да направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника

"...и се надявам, че тази ситуация ще бъде добър урок за всички нас", завършва певицата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от Централноевропейската инициатива потвърдиха подкрепата си за Украйна
Външните министри от Централноевропейската инициатива потвърдиха подкрепата си за Украйна
БК Септември спечели баскетболния турнир в 33 ОУ "Санкт Петербург"
БК Септември спечели баскетболния турнир в 33 ОУ "Санкт Петербург"