НОВИНИ

С 33 гласа "За" приеха бюджета на София за 2022 г.

Против гласуваха от БСП, ДБ и общинските съветници Борис Бонев и Методи Лалов

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:30, 31.03.2022
Чете се за: 07:50 мин.
Регионални
гласа приеха бюджета софия 2022
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Днес беше гласуван бюджетът на столицата за 2022 година. Проектът предвижда разходи в размер на 2,100,525,462 лв.

По време на заседанието Стефан Марков, председател на комисията по бюджет и финанси на СОС, представи проекта на Бюджет 2022.

В сравнение с първоначалния бюджет за 2021 г. е заложен ръст от 11% (или със 208 млн. лв.). При запазване на данъчната тежест на същото ниво от миналата година, това е оптимален ръст на бюджетните разходи, който ще позволи общината да изпълнява обичайните си функции, както досега, като увеличи още малко инвестиционната си активност. Положителен момент е, че 85 млн. лв. от увеличените разходи всъщност са за инвестиции. Ръстът на разходите се финансира основно от заеми, от държавната субсидия и от местните данъци.

С малко над 100 млн. лв. е увеличението на делегираните от държавата дейности, които формират 38% от всички дейности и се финансират с държавна субсидия. Планира се по-голям бюджет спрямо миналата година, за да може да се покрият увеличените текущи разходи и все пак да се обезпечи ресурс и за реализацията на стратегическите ни приоритети във възможно най-голяма степен.

Собствените приходи продължават да формират 40% от столичния бюджет. Данъчните приходи са в основата на ръста на собствените приходи с 8% през 2022 г. Относно политиката към местните данъци трябва да отбележим, че ставките на данъците се запазват, а очакваните по-високи приходи ще дойдат предимно от оживлението на имотния пазар. Приходите от данъка върху сделките с недвижими имоти са преизпълнени с 22% през миналата година, затова за настоящата се предвиждат с 37% повече приходи от плана за 2021 г. Със 7% се увеличават и очакваните приходи от данъка върху недвижимите имоти. При таксите се планира ръст със 7% на приходите от такса смет (въз основа на приетата от нас план-сметка през декември миналата година), докато приходите от таксите върху детските градини и ясли намаляват с 15 млн. лв., тъй като с промени в ЗМДТ те стават безплатни от 1.04.2022 г. Нека да не забравяме, че приходите от такси са целеви и служат за финансиране на съответната дейност, за която се плащат.

Увеличава се субсидията от централния бюджет за делегирани държавни дейности със 109 млн. лв. основно заради увеличението на заплатите на учителите през 2022г. Планира се по европейските програми да се привлекат почти 273 млн. лв. финансиране, което представлява 13% от бюджета ни. Сумата е малко по-малко от заложената през миналата година.

Относно разходната част на бюджета в текущите разходи е планирано увеличение в рамките на 9,2% спрямо първоначалния план за 2021г. (или със 126,5 млн. лв.), като разходите за заплати са близо 542 млн. лв. и са увеличени с 9%. Този ръст се обуславя основно от увеличението на заплатите на педагогическия персонал. Осигурени са отново 164 млн. лв. за текущи разходи за градския транспорт на София, 136 млн. лв. за чистотата на столицата, 25 млн. лв. за улично осветление и т.н.

Капиталовите разходи се увеличават с 16% спрямо плана за 2021 г. или с 82,6 млн. лв. Общата сума на инвестиционния бюджет възлиза на 594 млн. лв. (28% от бюджета), от които едва 15 млн. лв. са целева капиталова субсидия от държавния бюджет. Почти половината от амбициозната капиталова програма са средства, които се очаква да бъдат финансирани от европейските оперативни програми по спечелени от общината проекти. Въпреки дългия списък от обекти в капиталовата програма, остават немалко такива (предимно в образователната инфраструктура – ДГ, ясли и училища), които имат проектна готовност, но няма финансова възможност за реализацията им през настоящата година. Увеличават се с почти 100 млн. лв. инвестиционните заеми, които ще финансират изграждането на Третия лъч на метрото и на градските рингове.

Прегледът на инвестиционната програма потвърждава, че се продължава политиката, която следва основни приоритетни направления, а именно:

1) изграждане на стратегически транспортни инфраструктурни обекти – 211 млн. лв.

2) ВиК мрежа – 90 млн. лв.

3) улична мрежа – 120 млн. лв.

4) увеличаване на инвестициите в детски градини, ясли и училища – 57 млн. лв.

5) опазване на околната среда, по-конкретно качеството на въздуха и управление на отпадъците – 51 млн. лв.

В процеса на обсъждане на проектобюджета в Комисията по бюджет и финанси бяха направени предложения за повишаване на приходната и на разходната част, голяма част от които бяха одобрени от Комисията.

"Смятам, че предложения проект на бюджет заслужава нашата подкрепа, защото е съобразен с макроикономическата обстановка и възможностите за реализация на инвестиционните проекти. Без да увеличава данъчната тежест за гражданите, осигурява изпълнението на основните общински дейности и се стреми към ускорено подобряване на градската среда. Трябва да признаем, че има и немалко рискове пред изпълнението на бюджета за 2022 г. - негативно развитие на пандемията, продължителна война в Украйна, висока инфлация и др., които може да наложат актуализация на бюджетната рамка в течение на годината", каза Стефан Марков – председател на комисията по бюджет и финанси на СОС.

Общинският съветник Борис Бонев написа във Фейбук страницата си защо не е подкрепил бюджета:

"Не подкрепих бюджета на София за 2022 г. Няма как да подкрепя 2 млрд. лв от нашите пари да бъдат харчени на тъмно, безцелно и безрезултатно! За поредна година предложенията ни бяха игнорирани от управляващите, за които единственото важно е стотици милиони да изтичат в посока близки до тях фирми и хора с прякори. Отново кварталите остават игнорирани и без никакви сериозни инвестиции, а изглеждат сякаш са били бомбардирани - дупки по улиците, стари детски площадки, изоставени междублокови пространства, тъмнина и липса на паркинги или детски градини. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия, а парите за отчуждаване на имоти в паркове и междублокови пространства са по-малко от един процент от необходимите. Градският транспорт е във финансов колапс, но вместо действия, управляващите от ГЕРБ отказват да направят и една реформа, а разчитат само на заеми. Това трябва да бъде последният бюджет на ГЕРБ и Фандъкова в София. Нашият град заслужава много повече от това, което сегашното неадекватно и неамбициозно управление му предлага."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка Анна Шчербакова ще продължи да се състезава
Олимпийската шампионка Анна Шчербакова ще продължи да се състезава
Запали се трафопост до подлеза на Софийския университет (Снимки)
Запали се трафопост до подлеза на Софийския университет (Снимки)