НОВИНИ

С размяна на реплики и нови скандали: Депутатите приеха правилника на НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:52, 28.04.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отново скандал в пленарната зала и разменени реплики за правилника на 49 Народно събрание.

Повод за него станаха предложенията на "Възраждане" на депутатите да се осигуряват безплатен абонамент за правно - информационна система и карти за библиотеки, както и депутатите със свободни професии да получават и добавка за осигурителен стаж.

След три дни приемане на правилник на парламента - на финала на приемането му - ескалация на напрежението и почивка за успокояване на страстите.

"Господин Петров иска не само да получава по-голяма заплата, но иска и държавата да му плаща картата за читалня, както и до правните системи", каза Искрен Митев от ПГ на ПП-ДБ.

"Аз имам такава карта за Народна библиотека и сам съм я платил, но тъй като искам народните представители да се докоснат до това богатство, затова съм направил и това техническо предложение" , отговори Петър Петров от ПГ на "Възраждане".

По повод социалните осигуровки мотивът на Петров беше, че представителите на свободните професии, каквито са адвокатите, например, не се осигуряват за болест и майчинство, а само за пенсия. Защитиха го от партията.

"Абсолютно не съм съгласен с Вас и Вие нямате никакво право да дискриминирате хората и да ги карате да се определят по какъвто и да е признак. Това, че според вас мъже не трябва да се осигуряват за майчинство и бременност не значи че преждеговорящия не прави опити за забременяване", заяви Цончо Ганев от ПГ на "Възраждане".

"Трудно ми е да се осигурявам за майчинство поради ред физиологични причини", каза Петър Петров от ПГ на "Възраждане".

"Трети ден ви гледаме цирковете, трети ден - първи ден мълчим, втори ден мълчим, днес повече няма да мълчим. Уважаеми български граждани, категорично разграничавам групата на "БСП за България" от това, което се случва в последните дни в българския парламент", каза Корнелия Нинова- председател на БСП.

"Разбирам, че вашите процедури ще бъдат във вашето желание да ме превърнете в дружинна ръководителка. Моля ви, дръжте се на висотата на представителството", каза Росен Желязков, председател на НС.

А всъщност картите за Националната библиотека са безплатни, а майчинството като осигуряване е включено в общ пакет, наречен "Болест" и не може да бъде плащано отделно.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков призова депутатите да се извинят взаимно един на друг и ги заплаши, че в противен случай ще им бъде наложено наказание.

"Моля не ме превръщайте в дружинна ръководителка. Дръжте се подобаващо", каза Желязков.

ПГ на БСП се разграничи от случилото се в пленарната зала и обяви, че не подкрепя подобно поведение.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди първия мандат - обсъждани ли са имена на министри?
Преди първия мандат - обсъждани ли са имена на министри?
Веселин Топалов разделя първото място след втория ден на шахматния турнир в Саламанка
Веселин Топалов разделя първото място след втория ден на шахматния турнир в Саламанка