НОВИНИ

С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" българските летци отбелязаха Деня на храбростта

въздушна демонстрация авиобаза граф игнатиево българските летци отбелязаха деня храбростта
bnt avatar logo
от БНТ
21:23, 06.05.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

С въздушна демонстрация в авиобаза "Граф Игнатиево" отбелязаха Деня на храбростта и българската армия. Тази година изтребители, самолети и вертолети не прелетяха над София, но представиха изпълнение на различни задачи от бойната си подготовка.

Авиобаза "Граф Игнатиево" е ключов елемент от историческия път на българската изтребителна авиация. Оттам се осъществява непрекъснатото бойно дежурство, а в момента са базирани нидерландски изтребители Ф-35, които съвместно с българските МиГ-29 охраняват до края на май въздушното ни пространство.

Авиобаза "Граф Игнатиево" има славна история, написана от български летци. И тази година въпреки трудностите и усложнената обстановка от войната в Украйна българската военна авиация избра именно тук да демонстрира своите способности и мисията да пази суверенитета на България. Във въздушния спектакъл се включиха екипажи и бойна техника от авиобазите в Крумово и Безмер. А изтребителите МиГ-29 се превърнаха в кулминацията на 25-минутния сценарий, с който военовъздушните сили отбелязаха 6 май.

Една от най–атрактивните демонстрации във въздуха, поведе командирът на авиобаза Граф Игнатиево ген .Николай Русев. Той пилотира водещия изтребител във формация с още два самолета, които изпълниха сложни бойни задачи.

"Елементи, които изпълняваме така регулярно във своята летателна дейност. Блокиране на летището, маневриране над летището, полет в група и разпуск на групата. Нещо, което да бъде хем в интерес на нашата подготовка, хем да бъде интересно за зрителите на земята и пред телевизионния екран", каза той.

Повече от 30 години МиГ–29 е на въоръжение в българските военовъздушни сили. За да летят и изпълняват задачите си, пилотите се доверяват на инженери и авиоспециалисти, които работят на земята.

"Правим всичко възможно летците, като излетят, да са сигурни в техниката и в това се корени доверието между нас. Ние работим един за друг", заяви кап. Николай Кацаров - инженер по самолетни двигатели.

Командирът на българските ВВС ген.-майор Димитър Петров е убеден, че с използване възможностите на военно-промишления ни комплекс и помощ от съюзници в Алианса, България може да поддържа МиГ-29 докато е необходим,

"А той ще ни е нужен, докато ние изградим същите способности с новата платформа, така че небето над България винаги да бъде пазено от български летци и български самолети", уточни командирът.

В авиобаза "Граф Игнатиево" вече се готвят за приемането на новия изтребител – F-16, блок 70. След подписването на договора за придобиването на 8 самолета, в Съединените щати бяха изпратени за обучение първите български пилоти. Забавяне в производството на изтребителите може да има, но това не се отразява на подготовката на летците.

"Току що приключих с началните етапи от обучението и тепърва ми предстои да започна да летя на F-16. Успях да се науча да побеждавам и да оцелявам във въздушния бой", каза кап. Тодор Тодоров – пилот от програмата F-16.

Капитан Тодор Тодоров, пилот на изтребител F-16: Научих се да побеждавам във въздушния бой

След приземяването на групата командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" излезе от кабината и развя българския трибагреник.

"Бъдещето на българската авиация е в нашите ръце. Такова, каквото го направим, такова ще бъде. Така че от нас зависи всичко. А мощта на българската авиация е въпрос на държавна политика", заяви ген Николай Русев.

А представянето на задачите, впечатли всички, които имаха шанса днес да ги видят в полет.

"Наистина за да си пилот в днешно време и при тези условия, трябва да си уникален човек, с уникални възможности наистина герои. Дължим им голямо признание", каза Радослава Кайраманова.

На летателното поле в Граф Игнатиево способности показаха и самолетите Су-25 със стрелба по наземни цели и хеликоптери за аварийноспасителни дейности. За Деня на храбростта и българската армия авиаторите отправиха своето послание:

"В тези трудни времена , на дезинформация, на всякакъв вид пропаганда да се водим от това, че трябва да се движим заедно и да бъдем заедно", каза Яни Славов – пилот на хеликоптер "Кугър".

И нидерландските пилоти, които са базирани у нас със изтребители F-35, се включиха във въздушната демонстрация, като прелетяха заедно с българските екипажи.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА постигна първа победа под ръководството на Алън Пардю и си гарантира второто място
ЦСКА постигна първа победа под ръководството на Алън Пардю и си гарантира второто място
Какво е да избереш професията командос? Екип на БНТ потърси отговора на полигона "Црънча"
Какво е да избереш професията командос? Екип на БНТ потърси отговора на полигона "Црънча"