НОВИНИ

България отбеляза Деня на храбростта

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:03, 06.05.2022
Чете се за: 08:25 мин.
У нас
Слушай новината

На Гергьовден е и Денят на храбростта и Българската армия. Водосвет на бойните знамена и знамената светини беше извършен пред Паметника на Незнайния воин в София. За трета поредна година обаче, тържествен парад нямаше.

Президентът, вицепрезидентът, премиерът, военният министър и кметът на София отдадоха почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.

При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта. Това беше поредният различен за армията празник, без парад.

Разбира се, войната в Украйна, беляза коментарите на държавници и политици в днешния ден. Президентът определи като рисково решението на парламента да окажем военнотехническа помощ на Украйна. Премиерът обеща бърза модернизация на армията.

Военният министър подчерта, че няма заплаха за националната сигурност и очерта рискове. Най-големият, според Драгомир Заков е хибридната война, която по думите му се водела отдавна на полето на фалшивите новини. И допълни, че отговорността срещу тях е обща - на обществото, медиите и най-вече на политиците, които не трябва да спекулират със страховете на хората в името моментни политически дивиденти.

С освещаване на бойните знамена и знамената светини отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп започна честването на празника на българската армия. В студиото на Българската национална телевизия военният министър Драгомир Заков обясни, че парад тази година няма защото армията е ангажирана с важни задачи.

"С дейности по наблюдение във връзка с войната, която е на няколко стотин километра от нас. Българската армия помага и на МВР по границата във връзка с бежанския натиск от Юг. Ангажирани сме, разбира се, и с бежанския поток от Украйна още от самото начало", каза Заков.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев отбеляза, че със своя професионализъм и всеотдайност българските военнослужещи пазят честта на Родината.

"Войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни в дни на най-тежки изпитания. Тя е школа за доблест и патриотизъм, затова днес всички българи заслужено отдаваме почит и признателност към нашите воини, към всички загинали за родината", каза президентът.

Премиерът Кирил Петков също присъства на церемонията, а по-късно във Фейсбук профила си написа, че Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото. Отбелязва още, че военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с еднаква решимост както в бурни исторически моменти като сегашния, така и в годините на мирен живот. Според министър-председателя българското правителство прави всичко необходимо за изграждане на съвременна и боеспособна българска армия - достоен съюзник на страните от евроатлантическата общност.

Пред журналисти президентът Румен Радев коментира решението на парламента за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

"Войната, която бушува непосредствено до нас, и която до скоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък. Той ще се разраства. И аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка "военнотехническа помощ" е достатъчно разтеглива и рискована", коментира той.

Президентът припомни, че е призовал да не се допуска страстите от войната в Украйна да се пренасят в България. Според държавният глава сериозен проблем в момента е разделението на обществото ни по темата.

"Затова още веднъж призовавам българските политици внимателно да преценяват последствията от своите думи и да не дълбаят разделение в обществото ни. Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Всеки, който по един или друг начин пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната трябва да бъде готов да понесе и своята отговорност", каза още Радев.

Военният министър: Трябва да вярваме на Българската армия

Пред БНТ военният министър Драгомир Заков коментира, че най-големият риск е хибридната война с фалшиви новини, които си играят със страховете на хората. Според Заков отговорност на всеки е да бъде информиран, отговорни са и политиците, които не трябва да спекулират.

"Няма заплаха за националната сигурност, нека това да го кажем точно и ясно. И няма пряка военна заплаха. Но същевременно има сериозни рискове. Все пак се води война на няколкостотин километра. Когато ние съзнаваме тези рискове, когато ги анализираме, когато можем да противодействаме на тях, те не са толкова сериозни", коментира Заков.

Той отбеляза още, че през следващата седмица у нас на работно посещение ще бъде украинска делегация, за да се обсъдят детайлите за ремонт на военна техника.

"Знаете, че България има достатъчно много ресурс да ремонтира такава техника. Не говорим само за бронирана техника. Тук говорим за всякакъв вид техника", уточни министърът.

Военният министър и държавният глава бяха единодушни в тезата си, че решението трябва да се търси на полето на дипломацията, а не на бойното поле.

"Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус напоследък каза. Той нито е комунист, нито е пропутински ориентиран. Той каза, че бягството от преговори и отиването в сферата на да доведем тази война до победен край, до победа, означава удължаване на този конфликт с всички последствия, означава самоликвидация - икономическа на Европа. И явно ние сме се запътили натам", смята Румен Радев.

Радев във Велико Търново: Българската войска оцеляваше, въпреки експериментите

Държавният глава се включи в честванията по повод Деня на храбростта и във Велико Търново. Пред курсантите и офицерите той заяви, че Българската армия винаги е била символ на доблест, храброст, чест и достойнство. А боеспособната войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост.

Президентът отбеляза още, че въпреки експериментите, на които е подлагана българската войска винаги е оцелявала, защото хората с пагони са осъзнавали своята мисия и отговорност към България.

Снимки: БГНЕС, БНТ, Президентство на Р България

ВСИЧКО ЗА ПРОЯВИТЕ В СТРАНАТА ЗА ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алкарас срази Надал и развали мечтания полуфинал с Джокович в Мадрид
Алкарас срази Надал и развали мечтания полуфинал с Джокович в Мадрид
Патриарх Неофит: Войнството ни достойно изпълнява своя свещен дълг и съхранява честта и славата на бойните знамена
Патриарх Неофит: Войнството ни достойно изпълнява своя свещен дълг и съхранява честта и славата на бойните знамена