НОВИНИ

Изтекъл запис от срещата на превозвачите с Кирил Петков породи напрежение между кабинета и бранша

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:36, 06.05.2022
15036
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

България ще поиска разрешение от Европейския съюз за освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ в определени случаи, които засягат включително и превозвачите. Това съобщиха от пресцентъра на правителството.

Оттам коментираха и изтекъл запис от срещата на премиера и министри с превозвачите вчера. Тогава част от представителите на бранша напуснаха срещата след скандал. От Министерския съвет разкритикуваха превозвачите и ги обвиниха в търсене на конфликт.

Според действащите правила в Европейския съюз може да бъде премахнат или частично намален акцизът върху електроенергията от ВЕИ, превоза с жп и електротранспорт, както и върху електроенергията за бита. При природния газ се допуска намаляване на акциза, ако синьото гориво заема под 15% от крайното потребление. В България ситуацията е такава. Освен това ставките на акциза върху ток и газ за бита са нулеви.

Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

Със същото прессъобщение, правителството отговори на изтекъл днес аудиозапис от срещата на премиера и министри с превозвачите вчера. Тогава представители на транспортния бранш напуснаха срещата, защото, по думите им, "им била показана вратата".

В записа се чува, че се поражда спор между премиера и Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Кирил Петков: Някак, всеки гледа за себе си, никой не гледа общото и всеки си вика: "нека аз да се уредя, пък каквото ще да става". С този тип мироглед, тази държава е загубена. МВР секторът - две трети са на ТЕЛК - инвалиди, отбраната - повечето са пенсионери, здравеопазването - огромни дупки.

Магдалена Милтенова: Ние сме дошли за конкретни теми, моля да не ни разпилявате, извинявайте че Ви прекъсвам, знам че Вие сте министър-председателят, проявявам нужното уважение, но ние нямаме нужното уважение от Ваша страна!

Кирил Петков: Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Ето я. Аз ще решавам тук как ще говоря и какво ще говоря... Ваш избор!

Магдалена Милтенова: Само ще Ви кажа, че Вие може да решавате какво ще се случи в собствения ви дом, държавата не е ваша!

От записа става ясно , че няма да бъде удовлетворено искането на превозвачите за оставка на вицепремиера Асен Василев и министрите на транспорта и на регионалното развитие, защото това означава, че правителството ще падне.

Кирил Петков: Означава служебен кабинет, следващи избори, следващи избори - комбинация от "Възраждане", разни други новоучредени партии, шанс за някакво правителство близко до нула.

От правителството заподозряха умисъл в изтеклия запис, но не отрекоха неговата автентичност.

"Срещата беше работна и не се предполагаше да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша", се казва в прессъобщението на кабинета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоилов: Свършихме си работата в първенството до момента, вече мислим за финала с ЦСКА
Стоилов: Свършихме си работата в първенството до момента, вече мислим за финала с ЦСКА
Левски се изкачи на третото място след минимален успех над Черно море във Варна
Левски се изкачи на третото място след минимален успех над Черно море във Варна