НОВИНИ

В ход е поредна операция за извеждане на цивилни от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:00, 06.05.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

В ход е поредна операция за извеждане на цивилни от металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол. Според официален Киев към момента от завода и града успешно са евакуирани около 500 души. По информация на местните власти в Одеса очакват руски десант. Според Владимир Путин Украйна трябва да нареди на защитниците на "Азовстал" да се предадат.

Операцията по извеждане на цивилни от Мариупол беше потвърдена от заместник министър-председателя на Украйна Ирина Верещчук. Усилията са съсредоточени около евакуацията на хора от стоманодобивния завод "Азовстал", ще се пътува посока Запорожие, уточни тя.

Според украинските власти в подземията и бункерите на завода все още има най-малко 200 цивилни, от тях поне 20 деца. Към момента от територията на комбината и на Мариупол са изведени най-малко 500 души, потвърди началникът на офиса на украинския президент Андрий Ермак. Евакуацията се извършва с помощта на ООН и Червения кръст.

"Повече от 150 души от "Азовстал" и повече от 300 от Мариупол и предградията му вече получават помощта, от която се нуждаят. Медицински грижи, подновяване на документи, финансова помощ, връзка с близки и роднини. Очакваме ефективен режим на тишина. Правим всичко възможно, за да намерим решение за спасението на военните. Героите на Марипупол срещу многократно надвишаващите ги по численост окупатори", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Със специална молба към турския президент Реджеп Ердоган се обърна един от защитниците на Мариупол. Той е кримски татарин с медицинско образование и помага на ранените в "Азовстал". Имате голяма тежест в региона, обръщам се с искрена молба към вас - спрете този кошмар, каза младият мъж.

Руският генерален щаб обяви десетки поразени обекти на украинска територия. Първата дама на САЩ - Джил Байдън, ще посети Румъния и Словения. Тя ще разговаря с американски дипломати и военни, планирани са и срещи с украински бежанци. При отпътуването си тя заяви, че за нея и за президента Байдън е много важно украинците да почувстват подкрепата, която Вашингтон и светът им оказва.

ЕКИП НА БНТ СЛЕДИ ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майката на Мбапе отрече за ново споразумение с ПСЖ
Майката на Мбапе отрече за ново споразумение с ПСЖ
Румен Радев посрещна млади гвардейци в сградата на Президентството
Румен Радев посрещна млади гвардейци в сградата на Президентството