Сачева: С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху контрола и качеството

от БНТ
10:15, 04.12.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас
сачева промените закона личната помощ поставяме акцент контрола качеството

"С промените в Закона за личната помощ поставяме акцент върху качеството на личната помощ и контрола върху предоставянето ѝ. Разглеждаме го като един от инструментите за подкрепа на хората с увреждания, като считаме, че личната помощ трябва да бъде съчетана и със социални услуги“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на събитие, организирано от Центъра за независим живот по случай Световния ден на хората с увреждания.

Българка с двигателни увреждания: Коледа е страшно събитие

"Поставяме си за цел професионализирането на асистентите. Стъпка към това е увеличението на техните заплати. Не ограничаваме членовете на семействата да бъдат асистенти, но смятаме, че е хубаво да се инвестира и в професионалисти. Обмисляме да има и обучения за членовете на семействата на хората с увреждания“, допълни тя.

Сачева припомни, че планираните средства в бюджета за 2021 г. са 214,6 млн. лева за лични асистенти и още 85 млн. лева по Закона за социалните услуги за асистентска подкрепа. Тя изтъкна, че нуждаещите се могат да получават подкрепа чрез предоставяната патронажна грижа по линия на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, както и да се възползват от сходните услуги, предоставяни от общините.

Минчо Коралски: Нужен е индивидуален подход за хората с увреждания

Министърът посочи, че до момента сключените договори за предоставяне на асистентска подкрепа са 32 673 за общо 4 311 625 часа. Припомни и че законът е за всички групи хора с увреждания, като към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65-годишна възраст. По думите на Деница Сачева продължава да тече дискусия относно създаването на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини различните закони в социалната сфера. В него със сигурност ще бъде включена и личната помощ.

По рано през деня министър Сачева се включи в дискусия за правата на хората с увреждания, организирана от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. Тя поздрави участниците и потвърди ангажимента на правителството и Министерството да ги подкрепя и да създава подходящи политики за повишаване на качеството им на живот.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия
Приеха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 у нас ще протече в 5 фази