НОВИНИ

Съдът на ЕС вероятно ще отхвърли жалбите срещу обвързването на евросредствата с върховенството на закона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:59, 02.12.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
осъдителни реакции решението русия експулсира трима европейски дипломати
Слушай новината

Генералният адвокат на Съда на ЕС Мануел Кампос Санчес Бордона предлага да бъдат отхвърлени жалбите на Полша и Унгария срещу новия европейския регламент за обвързването на европейските средства със спазването на принципите на правовата държава. Това се посочва в съобщение на Европейския съд.

Според Бордона новият регламент е създаден, за да се осигурява доброто изпълнение на бюджета на Съюза, когато държава членка допусне нарушения на принципите на правовата държава, застрашаващи управлението на средствата на Съюза или неговите финансови интереси. В този контекст адвокатът подчертава, че Регламентът не цели да защити правовата държава чрез санкционен механизъм, подобен на този по член 7 ДЕС, а въвежда инструмент за финансова обвързаност с условия, за да съхрани тази ценност на Съюза.

Той счита, че правото на преценка на институциите на Съюза обхваща този законодателен избор, който не може да се квалифицира като грешно, тъй като спазването на принципите на правовата държава може да бъде от основно значение за доброто функциониране на публичните финанси и за доброто изпълнение на бюджета на Съюза.

Регламентът за обвързването на евросредствата с принципите на правовата държава беше приет миналата година през декември. Той позволява на Европейската комисия да поиска от Съвета спиране на плащания от бюджета за дадена държава, ако има нарушаване на върховенството на закона. Унгария и Полша подадоха жалби в съда с искане регламентът за бъде отменен. Заключението на генералния адвокат ще бъде предоставено на съдиите от Съда и те ще вземат окончателно решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Кацаров за починалото от менингит дете: Всички лечебни заведения ще бъдат проверени
Стойчо Кацаров за починалото от менингит дете: Всички лечебни заведения ще бъдат проверени
Увеличават се студентите в България - най-масовата специалност остава "Икономика"
Увеличават се студентите в България - най-масовата специалност остава "Икономика"